Hlavní obsah

Projekt brněnské univerzity: Studenti budou sdílet byty s mladými z dětských domovů

Ubytovaní se mohou pravidelně scházet ve společných prostorách a trávit spolu čas.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Projekt sdíleného bydlení pro mladé dospělé z dětských domovů a studenty vysokých škol vymysleli pracovníci Masarykovy univerzity. Prostory k bydlení poskytlo město Brno, které také nechalo pro projekt Symbios zrekonstruovat dům za téměř 50 milionů korun.

Článek

Společné soužití mladých dospělých, kteří musí po ukončení vzdělání opustit dětský domov, a studentů univerzit vymysleli pracovníci Masarykovy univerzity. Na myšlenku je navedl podobný projekt z Vídně.

Michael Čapek žil sedm let v dětském domově, nedávno mu bylo osmnáct let. „Dokončil jsem vzdělání a to pro mě znamená, že musím opustit dětský domov a najít si samostatné bydlení,“ popsal Čapek. V dětském domově mu nabídli zapojení do projektu Symbios.

Studentka psychologie Magdaléna Matýsková dosud bydlela v centru Brna. O projektu Symbios se dozvěděla ze sociálních sítí. „Velkou motivací zapojit se do toho všeho bylo narušení nějaké mojí sociální bubliny. V běžném životě člověk nepřijde tolik do kontaktu s lidmi z dětských domovů,“ řekla Matýsková.

V nově zrekonstruovaném domě je osm bytů. V každém z nich bude bydlet jeden student a jeden mladý dospělý z dětského domova. Do projektu se celkově zapojilo osm mladých dospělých z dětských domovů, šest studentů z Masarykovy univerzity a dva z Vysokého učení technického. Výhodou jim mimo navázaní pevných vztahů s ostatními spolubydlícími bude také nižší nájemné. Maximální cena nájmu bude 400 korun.

Podmínkou bydlení jsou dvě sady pravidel. „Rozdělili jsme je na černá a šedá pravidla. Černá jsme určili my, jakožto zakladatelé projektu. Šedá pravidla si určili sami účastníci,“ uvedl vedoucí Katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity a spoluautor projektu Bohuslav Binka. Ubytovaní mají zákaz konzumovat tvrdé drogy, musí pravidelně platit nájem, účastnit se společných akcí a nerušit noční klid. Sami si také zvolili, že v bytě nebudou konzumovat marihuanu a budou kouřit cigarety jen na vyhrazeném místě.

Přímo v domě budou pro ubytované k dispozici dvě mentorky. „Budeme pomáhat s řešením každodenních situací, případných konfliktů a podobně,“ uvedla jedna z nich Alice Tichá. Budou zároveň pořádat workshopy a kurzy nebo dílny.

Binka si od projektu slibuje výraznou pomoc mladým lidem z dětských domovů s nástupem na trh práce a zvykání si na dospělý a samostatný život. „Myslím, že si obě ty skupiny mají vzájemně hodně co předat, třeba zkušenosti z dospívání ze dvou tak rozdílných prostředí jako je plně funkční rodina a dětský domov. Pro lidi z dětských domovů může být zajímavý i pohled na to, jak studenti řeší každodenní situace, jak je pro ně důležité studium,“ dodal.

Projekt finančně podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Prostřednictvím fondu přispělo dva miliony korun. Binka také naznačil, že za předpokladu, že bude projekt společného bydlení úspěšný, rád by ho rozvedl i do dalších měst České republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované