Hlavní obsah

Projekt Dělníci kultury představí lidi stojící za hvězdami pódií

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Osobnosti ze zázemí kulturních akcí, bez kterých by nebylo ani známých tváří na pódiích, představuje ve spolupráci s iniciativou #zazivouhudbu facebooková stránka Dělníci kultury.

Článek

Důvodem jejího založení byla těžká situace způsobená opatřeními proti šíření koronaviru, která nedolehla vzhledem k zákazu živé produkce jen na herce nebo hudebníky, ale především na množství lidí, kteří jejich vystoupení připravují a zajišťují. Projekt Dělníci kultury proto poukazuje na konkrétní zvukaře, osvětlovače, produkční, promotéry, hudební média, ale také o barmany nebo členy ochranky a jejich příběhy.

„Facebookovou stránku jsem založil už během jarního lockdownu. Původně jsem plánoval jen oprášit mou zálibu v psaní a dát dohromady různé historky z hudební branže. Jak už tomu ale bývá, člověk míní, život mění. Nestihl jsem napsat téměř nic,“ sdělil ČTK autor nápadu Šimon Blaschko.

Produkční pražského klubu Rock Café Blaschko loni na podzim oslovil iniciativu Za živou hudbu a společně začali představovat široké veřejnosti jednotlivé tváře z kulturního sektoru. Inspirací projektu Dělníci kultury byla německá iniciativa Kulturgesichter, která se v zemi našich západních sousedů koná napříč jednotlivými spolkovými zeměmi a ukazuje tak, jak je kultura rozmanitý obor a kolika lidí se koronavirová krize dotýká.

„Předpokládaný pokles obratu hudebního sektoru mezi lety 2019 a 2020 je na evropské úrovni 76 procent. V České republice se toto číslo nebude moc lišit. Víme, že o práci přišla řada špičkových profesionálů - interpretů, manažerů, zvukových mistrů, lightdesignérů a dalších technických a podpůrných profesí. Krizi samozřejmě pociťují i autoři hudby a textů. Aktuálně se s Českou obcí hudební účastníme pracovní skupiny na ministerstvu průmyslu a obchodu, která má přinést plán restartu kultury. Stejně tak se účastníme kampaně #zakreativnicesko, která upozorňuje na důležitost zahrnutí kreativních odvětví do Národního plánu obnovy,“ podotkl k situaci Jakub Nový, předseda České obce hudební, která stojí za iniciativou #zazivouhudbu.

Česká obec hudební říká, že prosazuje zájmy 130.000 lidí z populární i klasické hudby, s nimi spjatých služeb a zahrnujících umělce, autory, dramaturgy, promotéry, festivaly, kluby, hudební publicisty a odborné technické profese.

Reklama

Doporučované