Hlavní obsah

Projekt pražského onkocentra připraví manažeři, kteří dělali pro Pentu

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představili projekt centra už v červnu ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Reklama

Majitelé společnosti smart healthcare solutions Martin Šamaj a Peter Čerňanský připravovali projekt nové nemocnice ve Zlíně za osm miliard, který kraj nakonec odložil.

Článek

Projektovou studii nového onkologického centra, které má podle představ premiéra Andreje Babiše vyrůst v areálu vinohradské fakultní nemocnice v Praze, připraví společnost smart healthcare solutions. Firmu vlastní dvojice manažerů, kteří pracovali pro investiční skupinu Penta a připravovali projekt nové nemocnice Zlínského kraje.

Podle rámcové dohody, kterou tento týden podepsala náměstkyně Ministerstva zdravotnictví Martina Vašáková, by firma měla dostat za studii tzv. Českého onkologického institutu dva miliony korun. Společnost vyhrála ve výběrovém řízení, studii má předložit do tří měsíců.

Smart healthcare solutions vlastní odborníci na projektování zdravotnických center Martin Šamaj a Peter Čerňanský.

Informaci o tom, že projekt institutu bude mít na starosti Šamaj, už prosákla na červnovém jednání Senátu. Jak tehdy Seznam Zprávy informovaly, někteří senátoři poukazovali na jeho spojení s Pentou a vyjadřovali obavy, že za projektem může ve skutečnosti stát tato velká slovensko-česká podnikatelská skupina.

Martin Šamaj potvrdil, že on i Peter Čerňanský pro Pentu dříve pracovali. Podle slovenského obchodního rejstříku působili do roku 2018 ve vedení dceřiné společnosti Svet zdravia Development, která v rámci Penty připravovala projekty nemocnic.

Nyní prý ale jejich česká firma s Pentou nemá žádné vazby. „Nemáme s Pentou ani žádný obchodní kontakt,“ řekl Martin Šamaj Seznam Zprávám.

Jména Šamaje a Čerňanského byla spojována s Pentou i v uplynulých dvou letech, kdy politici ve Zlínském kraji vedli spor o výstavbu nové krajské nemocnice za osm miliard korun. Projekt, který měli tito manažeři na starosti, prosazoval hlavně bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), narazil však na odpor v zastupitelstvu. Kraj nakonec v září projekt odložil, když prodloužili investiční záměr až do roku 2040.

Nové onkologické centrum v Praze má poskytovat komplexní služby v prevenci a léčbě rakoviny. Dohoda, kterou v pátek zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví, zmiňuje celkem 11 „modulů“ institutu včetně ambulancí, operačního traktu, lůžkového oddělení nebo kongresového centra.

Studie proveditelnosti bude obsahovat různé analýzy – kromě ekonomické a personální také například strategický výhled poskytované onkologické péče pro Prahu a okolí na příštích deset až 15 let. Autoři mají vybrat také nejlepší lokalitu pro institut – přestože už premiér Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámili, že centrum bude stát na Vinohradech.

Reklama

Doporučované