Hlavní obsah

Česko zavolalo do vesmíru. Učitelé se spojili s italským astronautem na ISS

Rozhovor s vesmírnou stanicí

 

Reklama

ČVUT navázalo spojení s mezinárodní vesmírnou stanicí. Na otázku od Čechů se můžete podívat ve videu.

Článek

Vzdělávací kancelář ESA ESERO se tři roky snažila spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Chtějí uskutečnit hovor s astronautem na palubě. „Od října probíhají přípravy, kdy se testovala stabilita spojení a celý scénář in flight callu,” řekl Lukáš Holman pro Seznam Zprávy.

Dnes Evropská vesmírná agentura a její vzdělávací agentury přinášejí projekt Spojení s vesmírem. Jeho cílem je popularizovat vědu a výzkum.

Na palubě ISS je Paolo Nespoli, italský astronaut, který je na vesmírné stanici v rámci dlouhodobé mise. Hovoru se zúčastní on a celkem čtyři země - Itálie, Rakousko, Finsko a Česká republika. „Z každé země mohou tři učitelé položit jednu otázku přímo Paolovi,” vysvětlil Holman.

Podle Lukáše Holmana je výběr astronauta na misi velmi složitý a dlouhodobý, ale je možnost, že v budoucnu by mohla mít svého astronauta ve vesmíru i Česká republika. Zatím není jisté, kdy by k tomu mohlo dojít, protože akce je velmi finančně náročná. „Máme velké množství talentovaných lidí, kteří by byli schopni projít výcvikem na astronauta,” myslí si Lukáš Holman.

Rozhovor s Lukášem Holmanem ze vzdělávací kanceláře ESA ESERO.

Reklama

Doporučované