Hlavní obsah

Projektant a statik dostali za zřícení střechy sportovní haly během florbalového turnaje podmínku

Okresní soud v Ústí nad Orlicí potrestal projektanta a statika za zřícení střechy sportovní haly v České Třebové. Rozsudek je zatím nepravomocný.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S dvouletou podmínkou odešli ve čtvrtek od soudu v Ústí nad Orlicí projektant Pavel Škorpil a statik Jiří Kohl. Podle soudu nesou vinu za pád střechy sportovní haly v České Třebové v lednu 2017 při florbalovém turnaji. Uvnitř se tehdy nacházelo nejméně 69 lidí a díky duchapřítomnosti rozhodčího se havárie obešla bez vážnějších zranění. Soud nyní oba muže potrestal za obecné ohrožení z nedbalosti.

Článek

Odsouzení se na místě odvolali. Podle znaleckého posudku se konstrukce zřítila v důsledku špatného spoje dolní pásnice, která byla zároveň dimenzovaná na menší zátěž a nedostatečně ztužena. V projektové dokumentaci však dle Škorpila rozdělení naznačeno nebylo a zodpovědnost nese firma, která si jej najala. „Vinu nese chaos ve firmě Cecolegno, kde panoval zmatek v komunikaci mezi výrobou a montáží. Chyba nastala také v šetření na špatných místech, kdy se dolní pásnice rozdělila na dva kusy, aby to dopravně vyšlo levněji,“ vysvětloval Škorpil.

V textové dokumentaci jednotlivých částí však dolní pásnice na dva kusy rozdělená byla. I proto soud rozhodl ve prospěch obžaloby. „S výsledkem jsem spokojena. Svědčí o dobré práci orgánu přípravného řízení,“ okomentovala rozsudek státní zástupkyně Alena Provazníková.

Soudní znalec chybu viděl i v nedostatečné kontrole nad stavbou. Právě to byla práce druhého odsouzeného, statika Jiřího Khola. I on pochybení na své straně popírá. „Důkazní prostředky nebyly obstarány tak, aby prokazovaly vinu Jiřího Khola,“ řekla Kholova obhájkyně Miroslava Fialová.

Kromě dvouleté podmínky soud obžalované potrestal i pokutou. Jiří Khol musí zaplatit 100 tisíc korun, Pavel Škorpil pak 200 tisíc korun. Zároveň má zákaz činnosti na tři roky. Rozsudek zatím není pravomocný. Oba odsouzení se na místě odvolali.

Stavbu haly, jejíž cena se vyšplhala na 58 milionů korun, zadal Pardubický kraj. Zřícení střechy způsobilo škody přes 20 milionů korun. Sportovcům hala znovu slouží od letošního 14. ledna, kdy ji kraj po vybudování střechy nově slavnostně otevřel.

Reklama

Doporučované