Hlavní obsah

Nesouhlasím s Prymulou, liberálnější přístup se neosvědčil, řekl Zeman

Projev prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie televize Prima podpořil tvrdá opatření proti šíření koronaviru. V poledne poté média odvysílala předtočený projev, ve kterém prezident popřál lidem víru, naději a lásku.

Článek

Prezident Miloš Zeman vystoupil o Velikonoční neděli na obrazovkách.

V čase, kdy papež tradičně pronáší své požehnání Urbi et Orbi, vystoupil ve veřejnoprávní televizi s krátkým proslovem, předtím hodinu odpovídal na otázky televize Prima.

V krátkém vystoupení na veřejnoprávní stanici popřál lidem víru, naději a lásku.

„Kardinál Dominik Duka mě požádal o vystoupení při příležitosti velikonočních svátků,“ uvedl Zeman s tím, že se nebude věnovat ekonomice, politice ani koronaviru. „Protože Velikonoce jsou poselstvím naděje,“ dodal.

„Naše společnost samozřejmě není mrtvá, ale je zraněná, a my všichni bychom ji měli uzdravit,“ řekl Zeman. „Můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí. A právě o to bych vás chtěl poprosit.“

Naposledy odvysílala prezidentův projev 19. března televize Prima. Zeman tehdy poděkoval Číně za dodávku zdravotnických prostředků a uvítal aktivity dobrovolníků. Zároveň poznamenal, že herci, z nichž někteří si stěžovali, že kvůli opatřením proti koronaviru přicházejí o práci, by měli navštívit domovy důchodců a přinést tam trochu radosti.

„Za několik týdnů roušky sundáme“

V nedělním pořadu Partie televize Prima předtím hlava státu uvedla, že je pro pokračování současného restriktivního způsobu boje s epidemií nového typu koronaviru v České republice. Neosvědčil se totiž podle něj liberálnější přístup, který k šíření nemoci covid-19 zaujaly některé jiné země, například Švédsko, řekl dnes Zeman. Zatímco ve státech s volnějším pojetím epidemie sílí, v Česku ustupuje, uvedl.

„Náš plán by měl pokračovat v tom, co se tady úspěšně dělá, protože už dnes víme, že ta epidemie ustupuje,“ uvedl Zeman. Varianta ochrany zranitelných skupin lidí a současného rozvolnění opatření, která by přinesla větší podíl nakažených v populaci a rozvoj kolektivní imunity, by podle Zemana fungovat možná mohla, ale odborníci se na ní neshodují. Kvůli předběžné opatrnosti se proto přiklání k postupu, který už se jako funkční ukázal.

Diskuzi o tzv. promoření populace virem tento týden vyvolal výrok náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že pokud se podaří ochránit rizikové skupiny, měla by velká část zdravé populace nemoc covid-19 prodělat. Zeman řekl, že se přiklání k „dosavadnímu restriktivnímu způsobu boje s epidemií“. Češi by měli současná omezení vydržet, dodal Zeman. „Epidemie ustupuje, za několik týdnů tyto roušky sundáme,“ uvedl.

Nákupy zdravotnických ochranných pomůcek z Číny byly podle Zemana jedinou možností v okamžiku, v němž země Evropské unie zakázaly vývoz tohoto materiálu. Poděkování za čínský materiál považoval za slušnost, protože pomůcky v Česku možná zachránily mnoho životů. Reagoval také na kritiku schůzky v Lánech, kde se fotil u jídla se svým poradním týmem. Reakci předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla, který kvůli snímku nabídl rezignaci, označil prezident za „maličko hysterickou“.

Zeman zdůraznil, že v současné krizi způsobené novým typem koronaviru nelze obětovat lidské životy kvůli ekonomickému růstu. Ztráta dvou či tří měsíců v oblasti hospodářství kvůli vládním opatřením podle něj zachrání mnoho lidských životů. Pomoci proti ekonomické krizi by podle něj umožnily garantované dlouhodobé úvěry podnikům, vyslovil se také pro investice do dopravy a výstavby bytů.

Reklama

Související témata:

Doporučované