Hlavní obsah

Rusko si v Česku dělá předpolí pro své hybridní útoky na Západ

Co nejvíce ohrozí Evropu a svět? Na to v pořadu Svět bez obalu odpovídají přední politologové Jacques Rupnik a Igor Lukeš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jaké události z roku 2018 budou mít klíčový vliv na budoucnost Evropy? Důsledky migrační vlny? Anexe Krymu? Orbán v Maďarsku? Volby v Itálii? Francouzské protesty? Brexit? Co nejvíce ovlivní budoucnost Evropy? Na to v pořadu Svět bez obalu odpovídají přední světoví politologové: profesor College of Europe v Bruggách a ředitel výzkumu na Fondation des Sciences Politiques v Paříži Jacques Rupnik a Igor Lukeš, který působí jako profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě ve Spojených státech.

Článek

Jacques Rupnik vidí největší ohrožení Evropy v ochlazení vztahů se Spojenými státy za vlády prezidenta Donalda Trumpa.

„To, co jsme viděli v roce 2018, je velmi razantní prosazovaní unilateralismu, jednostranného vystupování v zahraniční politice, ochranářství v hospodářské politice a jednání s Evropou jako s rivalem, a dokonce až i s nepřítelem,” říká Rupnik.

Trump je nepředvídatelný, míní Igor Lukeš, přičemž se neobává, že by jeho politika mohla nějak významně poškodit transatlantickou spolupráci. Připomíná, že USA nejsou jen Bílý dům, ale i další silné demokratické instituce – Kongres, soudy a koneckonců i občanská společnost, která se proti řadě kontroverzních Trumpových rozhodnutí rezolutně postavila.

Pokud jde o vývoj ve střední a východní Evropě, Rupnik se domnívá, že Česká republika na tom není s ohrožením ústavních a demokratických pilířů tak špatně jako třeba Maďarsko nebo Polsko. „V Česku zatím k nějakému velkému zpochybnění právního státu nedochází,” říká francouzský politolog. „Babiš takové ambice ani nemá. Jeho horizont je podnikatelský a ekonomický. Nepodnikne nic, co by mohlo škodit české ekonomice, a zároveň tedy i jeho firmám”, tvrdí Rupnik.

Příklon České republiky k Číně je podle profesora Lukeše z racionálního hlediska nevysvětlitelný a možná až směšný, ale posun k Rusku postrádá jakékoli elementy humoru, myslí si americký profesor.

„Je to forma národní zrady, která je o to víc šokující, že si ještě starší generace pamatuje na stalinské krutosti nebo ruské tanky v roce 1968 a normalizaci. Čína se snaží v Česku etablovat kvůli obchodu a profitu, ale Rusko si v Česku dělá předpolí pro své hybridní útoky na Západ. A kdo mu v tom pomáhá, tak buď ztratil rozum, nebo v tom má nějaký svůj skrytý zájem,” dodává profesor z Bostonské univerzity.

Celý rozhovor s profesory Rupnikem a Lukešem si můžete pustit v úvodním videu. Vznikl v rámci pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy, který můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované