Hlavní obsah

Prokletý ostrov Sulawesi. Po zemětřesení a tsunami teď vybuchla sopka

Na zničeném ostrově Sulawesi se probudila k životu tamní sopka.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Indonéská sopka Mount Soputan se probudila k životu a začala chrlit lávu a popel. Podle vědců za výbuchem stojí páteční zemětřesení.

Článek

Indonésii sužuje jedna pohroma za druhou. Po pátečním silném zemětřesení, které si vyžádalo přes 1 300 obětí, ve středu ráno vybuchla sopka Mount Soputan.

Sopka vysoká 1 784 metrů se nachází na severu ostrova Sulawesi a zasahuje do pásma takzvaného ohnivého kruhu. Láva si razí cestu kilometry lesního porostu, zatímco popel a kouř stoupají do výšky až šesti kilometrů. Vláda zatím žádnou evakuaci nechystá, vyhlásila ale stav bdělosti v okolí 6,5 kilometru.

Vládní seismologové se domnívají, že za probuzením sopky stojí páteční silné zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy stupnice. Zemětřesení a následná vlna tsunami si během víkendu vybraly přes 1 300 životů a zničily i celé vesnice.

Sopka vybuchuje téměř pravidelně posledních osmnáct let. Letos se zatím jedná o první případ. Naposledy vybuchla čtvrtého ledna 2016. Popel tehdy vystoupal do výšky dvou kilometrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované