Hlavní obsah

Prokremelská média berou útokem předvolební Německo

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Německo čekají koncem měsíce důležité volby. Ovlivnit je může i Kreml skrze jím podporovanou mediální organizaci RT Deutsch, která si v zemi vybudovala silnou pozici na sociálních sítích. Přispívá k šíření strachu a nedůvěry.

Článek

Německý online prostor zaplavily stovky příspěvků prokremelského média RT Deutsch. Od místních obyvatel se jim dostalo velké odezvy. Video, které obsahuje konspirační teorie o očkování, získalo na platformě Youtube více než milion shlédnutí. Facebookový příspěvek na podporu místní pravicově extremistické strany sdílely desítky tisíc lidí. Twitterová zpráva útočící krátce před volbami na přední politiky sklízí poslední měsíce opakovaně pozitivní reakce.

Organizaci RT Deutsch se jen několik týdnů před parlamentními volbami podařilo stát se nejvýznamnější mediální společností, která v Německu na sociálních sítích působí. Jejím cílem je poskytnutí odlišného pohledu na současné dění, než jaký přinášejí západní média, a hlavně propagace strategických zájmů ruského prezidenta Vladimira Putina. Informoval o tom server Politico.

Od března se prokremelský mediální dům zaměřil zejména na podněcování strachu z očkování proti covidu-19 a podporu krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). Že jsou jejich snahy úspěšné, dokazuje zejména vřelé přijetí, se kterým se jejich příspěvky na sociálních sítích setkávají. Například na Facebooku už příspěvky RT Deutsch dosáhly přibližně 22,7 milionu interakcí v podobě lajků, komentářů nebo sdílení. Vyplývá to z výzkumu instituce German Marshall Fund, která sídlí ve Washingtonu.

Dosažení takto masivní odezvy dělá z RT Deutsch nejúspěšnější mediální organizaci, která na sociálních sítích v Německu působí. Podařilo se jí předběhnout i zaběhnuté německé vydavatele, jakými jsou například bulvární deník Bild nebo veřejnoprávní společnost Deustche Welle.

„Mezi Němci je očividně velká poptávka po tom, co zde Rusko prodává. To je pro západ velmi znepokojivé,“ uvedl pro server Politico Bret Schafer, který se zabývá manipulací informací v rámci Aliance pro zajištění demokracie, která spadá pod German Marshall Fund.

Prokremelskému RT Deutsch se podařilo získat široké publikum krátce před konáním voleb, které určí, kdo se stane nástupcem německé kancléřky Angely Merkelové. Mediální organizace RT Deutsch přispívá ke snahám místních konspiračních a extremistických skupin, které v zemi pomocí dezinformací usilují o rozdmýchání nedůvěry v nadcházející volby.

Strategie prokremelské organizace spočívá zejména v šíření příběhů, které zpochybňují očkování, uvádějí experti na dezinformace. Devět z desíti jejich nejsledovanějších videí na YouTube pracuje právě s antivakcinačními teoriemi. Jimi RT Deutsch oslovuje menšinu Němců, kteří k očkování zůstávají skeptičtí. Snaží se v nich přiživit strach z vedlejších účinků vakcín a nedůvěru v účinnost západních očkovacích látek.

„Začali oslovovat mnohem širší skupiny než dříve,“ uvedla Anneli Ahonenová z Institutu pro strategický dialog, který se zabývá online extremismem. „Zasévají nedůvěru ve vládu a zaměřují se na vyvolání vnitřního rozkolu,“ dodává.

Co se týče nadcházejících voleb, RT Deutsch volí dvojí strategii. Spočívá v podporování krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) a souběžném útoku na Zelené, zejména pak na jejich lídryni Annalenu Baerbockovou. Ve svých příspěvcích často prosazují body, se kterými jde AfD do voleb. Mezi ně patří protiuprchlické postoje nebo odpor k restrikcím souvisejícím s pandemií covidu-19. O Baerbockové, jejíž protiruské postoje mohou ohrožovat zájmy Kremlu, šíří naopak kontroverzní zprávy.

Podle Kristiny Berzinové, která rovněž působí v Alianci pro zajištění demokracie, snahy RT Deutsch odpovídají geopolitickým strategickým zájmům Kremlu. „Je jednoznačné, že tyto volby jsou pro Rusko opravdu důležité,“ uvedla Berzinová. „Chtějí, aby jejich názory byly slyšet. Chtějí způsobovat takové neshody a nestabilitu, které Rusko považuje za prospěšné pro svůj vlastní systém,“ dodala.

Reklama

Doporučované