Hlavní obsah

Prokurátor požaduje trest smrti pro pětici obviněných z vraždy novináře Chášakdžího

Prokurátor ze Saúdské Arábie požaduje trest smrti pro pět osob z jedenácti obviněných z vraždy Džamála Chášakdžího.Video: Reuters

 

Reklama

V Saúdské Arábii začal proces s jedenácti obviněnými z vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Saúdskoarabská státní tisková agentura SPA uvedla, že prokurátor žádá pro pět z nich trest smrti. Žurnalista byl zavražděn loni v Turecku.

Článek

V Saúdské Arábii začal proces s jedenácti lidmi podezřelými z vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z těchto osob.

K soudu se dostavilo všech jedenáct obžalovaných za doprovodu jejich právníků. Ti požádali o odklad, aby měli dostatek času na prostudování vznesených obvinění. Soud jim vyhověl, avšak další datum stání zatím nebylo stanoveno.

Podle SPA saúdskoarabská prokuratura zaslala Turecku žádost o poskytnutí všech důkazů, které se tureckým vyšetřovatelům podařilo získat. „Do tohoto dne odpověď nepřišla, úřad prokurátora na ni čeká,“ uvádí se ve zprávě. Turecko na to zatím nereagovalo. Dříve Ankara tvrdila, že se o důkazy s Rijádem dělí.

Chášakdží byl původně poradcem a později kritikem saúdskoarabského vedení. Poslední rok života žil v USA a psal pro list The Washington Post. Loni v říjnu byl zavražděn, když si přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vyřídit soukromé doklady. Jeho tělo se dosud nenašlo. V době vraždy byla na konzulátu skupina mužů, která přicestovala ze Saúdské Arábie.

Jako první o vraždě informovalo Turecko, Rijád ji původně popíral. Nakonec ale přiznal, že novinář přišel o život, a ohlásil zadržení několika podezřelých. Otázkou stále zůstává, kdo vraždu nařídil. Turecko i jiné státy se kloní k tomu, že to byl saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, což ale Rijád popírá.

V tureckém tisku se po celou dobu objevují neoficiální informace kolem případu. Podle jedné z nich Turecko pochybuje o skutečném odhodlání Rijádu pravé viníky potrestat. Lidé, kteří byli zadrženi, údajně nejsou ve vězení, ale v luxusních domech. Saúdská Arábie podle tureckých zdrojů také neumožnila podrobně prověřit budovu konzulátu a sídlo konzula.

Reklama

Doporučované