Hlavní obsah

Prokuratura obvinila bývalého Trumpova poradce, podvedl dárce stavby zdi

Foto: Profimedia.cz

Steve Bannon v listopadu 2019 během procesu s Rogerem Stonem.

Reklama

Bývalého hlavního stratéga Trumpovy kampaně zadržela policie. Prokurátoři z New Yorku obvinili Steva Bannona z podvodů ohledně fondu „We Build the Wall“, tedy „Budujeme zeď“. Ještě dnes ho čeká slyšení před soudem.

Článek

Bannona a tři jeho spolupracovníky ve čtvrtek obvinila newyorská prokuratura z podvodu ohledně online fundraisingové kampaně na stavbu zdi na hranici Spojených států a Mexika. Podle prokuratury Bannon společně s dalšími obviněnými „zorganizovali plán s cílem ošidit statisíce dárců“ a „využili jejich zájmu financovat hraniční zeď“. Žalobu s těmito obviněními dnes uveřejnil federální soud na Manhattanu. Agentura AP napsala, že Bannon byl zároveň vzat do vazby.

Cílem kampaně bylo získat peníze, které by pomohly Donaldu Trumpovi splnit slib z jeho prezidentské kampaně, tedy vybudování hraniční zdi na jihu Spojených států, kde země hraničí s Mexikem. Prokurátoři ale tvrdí, že místo toho Bannon a jeho tým sami profitovali, a „podvedli tak stovky tisíc dárců“, uvádí CNBC.

Dalšími obžalovanými jsou Timothy Shea, který od května působí v Drug Enforcement Administration (Úřadu pro potírání drog), válečný veterán z Iráku Brian Kolfage a Andrew Badolato. Fond měl podle obžaloby vydělávat na „zájmu dárců o vybudování hraniční zdi“, zatímco získané miliony dolarů posílal na financování „bohatého životního stylu“ zakladatele We Build The Wall Briana Kolfageho.

Steve Bannon podle webu kampaně působí jako „předseda správní rady“. Tisková zpráva ministerstva spravedlnosti uvádí, že Bannon skrytě obdržel více než jeden milion dolarů, z toho „stovky tisíc dolarů“ byly použity na pokrytí Bannonových „osobních nákladů“. Státní žaloba se domnívá, že z podvodu profitovali i další dva obžalovaní, kteří projekt propagovali.

„Zatímco opakovaně dárce ujišťovali, že Brianu Kolfageovi, zakladateli a veřejné tváři We Build The Wall, nebude vyplacen ani cent, obžalovaní se tajně domluvili na převodu statisíců dolarů Kolfageovi, který je použil na financování svého okázalého životního stylu,“ uvedla prokurátorka Audrey Straussová. K tomu mělo docházet prostřednictvím neziskové organizace ovládané Bannonem a fiktivní společnosti ovládané Timothym Sheaou, který byl dnes také zatčen.

Kampaň We Build The Wall odstartoval v roce 2018 na fundraisingovém serveru GoFundMe vojenský veterán Brian Kolfage, který označil některé lidi překračující jižní hranici bez dokladů za teroristy a obchodníky s drogami a obvinil kritiky hraniční zdi ze spolupráce s kartely, uvádí The Guardian. Na jaře 2019 dosáhla kampaň svého cíle, když vybrala 1,22 miliardy dolarů.

Steve Bannon, bývalý klíčový poradce prezidenta Trumpa, jenž byl jedním z hlavních architektů prezidentovy kampaně, se tak připojil k mužům z Trumpova okolí, které potkalo obvinění. V minulých čtyřech letech šlo o Michaela Cohena, Paula Manaforta a Mikea Flynna. Trump se ale s Bannonem několik měsíců po svém vstupu do Bílého domu rozhádal, spory vyvrcholily v létě 2017.

Trump Bannona vyhodil poté, co stratég jeho kampaně kritizoval setkání Donalda Trumpa juniora se skupinou Rusů během kampaně v roce 2016, které označil za „zrádné“ a „nepatriotické“. Bannon je také bývalým šéfredaktorem krajně pravicového serveru Breitbart News.

Reklama

Související témata:

Doporučované