Hlavní obsah

Jedinečná iluze Boeingu v oblacích. Vymyslel ji mladý Moravan, který neměl na to stát se pilotem

Světově unikátní letecký simulátor se nachází v Brně a vyvíjí ho mladík, který si profesionální kurz letectví nemohl dovolit. Jak takový simulátor vzniká a jaký je život profesionálního dopravního pilota, se dozvíte v novém dílu magazínu #ZDAVUVEN.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chtěl se stát dopravním pilotem, ale cena kurzu byla nad jeho možnosti. Tak začal vyvíjet letecké simulátory, díky kterým si dnes plní sen nejen on, ale i zákazníci všech věkových kategorií. Proletět se můžou nejen v Boeingu 737 MAX, ale i ve stíhačce F-16 Fighting Falcon.

Článek

Světový unikát z Brna

Na vývoji simulátoru pracuje Vojtěch Kuchař už několik let. Sám si navrhl software, který je „duší“ simulátoru, originální je i vybavení. Na vývoji strávil několik tisíc hodin – prý už je raději ani nepočítá.

Aby byl software co nejautentičtější, spolupracuje s profesionálními piloty, kteří dokážou popsat, jak se stroj v daných situacích opravdu chová a jaké procesy následují. Konkrétně Boeing 737 MAX tvořili hodně obtížně, podle pár fotek dostupných na internetu a z vyprávění dopravních pilotů. Vyplatilo se, na stejném simulátoru si ve světě nezalétáte.

„Náš letecký simulátor je unikátní proto, že se jedná o model letadla, ke kterému se do té doby dostal jen profesionální pilot. Tento typ – Boeing 737 MAX – létá teprve od začátku minulého roku, a jsme tedy jediní na světě, kteří ho jako simulátor nabízí,“ prozrazuje mladý programátor a provozovatel leteckých simulátorů Vojtěch Kuchař.

Snová práce dopravního pilota? Ani náhodou!

Díky simulátorům, které si může kdokoliv z veřejnosti vyzkoušet, si tak plní sen nejen on, ale i starší milovníci vojenských stíhaček nebo nadšenci do letectví. Z původně nevydařeného životního cíle tak nakonec profitují všichni.

„Když jsem se v osmnácti letech rozhodoval, co budu dělat, byla zrovna krize a výcvik dopravního pilota tak nepřipadal v úvahu. Musel bych se zadlužit u banky, cena výcviku se pohybuje v řádech milionů… A stejně bych neměl jistotu, že se jako pilot na trhu práce uplatním,“ říká Vojtěch Kuchař.

Co říkají piloti na potlesk cestujících po přistání? Budete se divit! 

S Vojtou Kuchařem a jeho kamarády piloty jsme se proletěli nejen na simulátoru, ale i v reálném lehkém letadle. A měli možnost se zeptat i na to, co říkají piloti tomu, když cestující na závěr letu tleskají. Odpověď to byla víc než překvapivá.

Tak se podívejte ve videu nad článkem. Další díly pořadu #ZDAVUVEN můžete sledovat v premiéře ve středu ve 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam i u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované