Hlavní obsah

Proměna Mariánského náměstí by mohla začít v roce 2022

Foto: město Praha

Vizualizace Mariánského náměstí.

Reklama

Plánovaná proměna Mariánského náměstí v Praze by mohla začít v roce 2022. Náměstí, kam mají přibýt stromy a kašna, by se mělo prodloužit k budově městské knihovny, před kterou by už nemohla jezdit auta.

Článek

Chystané úpravy zahrnují také Platnéřskou a Kaprovu ulici a náměstí Franze Kafky. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal magistrát zpracovat a kterou dnes představili architekti a zástupci vedení města.

Na náměstí sídlí magistrát, městská a národní knihovna a je tu také Clam-Gallasův palác. Dlouho sloužilo primárně jako parkoviště, loni vedení magistrátu vjezd autům zakázalo. Zároveň na ně Institut plánování a rozvoje (IPR) umístil židličky a truhlíky s rostlinami, objevují se zde i dočasné výstavy. Primátor Zdeněk Hřib řekl, že podoba náměstí by měla odpovídat jeho významu a umístění.

Studii úprav pro město připravilo architektonické studio Xtopix, podle architekta Pavla Buryšky jeho návrh z velké části vychází z podnětů obyvatel. Náměstek primátora Petr Hlaváček dodal, že na základě studie nyní začne příprava dokumentace pro stavební povolení, které by mělo být vydáno do konce volebního období.

Samotné náměstí by se podle studie mělo rozšířit k městské knihovně, takže auta by musela prostranství objíždět kolem Klementina a dále Valentinskou ulicí. „Tím se městská knihovna více dostane do prostoru náměstí jakožto hlavní kurátor programu, který se tu bude odehrávat,“ řekl Buryška. Podle Hlaváčka budou před knihovnou nadále jezdit autobusy MHD. S dopravním řešením podle náměstka souhlasí Praha 1, což potvrdil její starosta Petr Hejma.

Buryška dále řekl, že se na náměstí počítá s kašnou a skupinou stromů. Úpravy se budou týkat i přilehlé Platnéřské ulice, kde je nyní chodník nevzhledně pod úrovní ulice. „Naším cílem je, aby to už nefungovalo jako veřejný záchodek,“ řekl ředitel IPR Ondřej Boháč. Vyrovnáním ulice podle návrhu vznikne prostranství, které by mělo sloužit jako výstavní prostor Galerie hlavního města Prahy.

Změn by se mělo dočkat také nedaleké náměstí Franze Kafky a Kaprova ulice, kde by mohl být provoz v obou směrech, aby se ulevilo dopravě na náměstí. V ulici by také podle Buryšky mohla po obou stranách vzniknout stromořadí. Pokud jde o náklady na akci, ty podle zástupců města zatím nejsou jasné a přesnější odhad vyplyne z další přípravy projektu.

Mariánské náměstí byla zhruba od poloviny 12. století osada Na Louži. Jméno dostalo podle kostela Panny Marie, který tu tehdy stál. Prostor se zásadně změnil počátkem 20. století, kdy byla postavena nová radnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované