Hlavní obsah

Proměna Ostravska. IT místo těžkého průmyslu a zaměstnanci z ciziny

Ostrava se mění v moravskoslezské centrum IT.

 

Reklama

V Česku přibývá cizinců, kteří sem jdou za prací. Kromě dělníků na nekvalifikovanou práci jsou to stále častěji i IT odborníci.

Článek

Trh roste, zakázek přibývá, ale chybí lidé. Pro IT firmy je to teď jedna z mála možností, jak udržet tempo – najít cizince a přesvědčit ho, aby přišel pracovat do Česka. Tuzemské kapacity nestačí.

Firmy se tak předhánějí, která zaměstnancům nabídne lepší podmínky. A řadě z nich se to daří. Kromě obvyklých míst jako je Praha nebo Brno, umí dostat lidi třeba i do Ostravy.

Mezi nejúspěšnější patří v Česku prakticky neznámá IT společnost z Finska, která tu zaměstnává kolem dvou a půl tisíce IT specialistů, z nichž několik stovek je cizinců.

Řekové, Mexičané i Američané

Loni se tak do Ostravy z Atén za prací přestěhoval třeba Stelios Karapiperis, který po studiích zkoušel najít práci v oboru doma, ale kvůli doznívající ekonomické krizi se mu to nedařilo.

„Jazyk není problém. Tady v Ostravě je to sice trochu horší, protože anglicky nemluví všichni, ale jinde se většinou domluvím,“ říká lámanou češtinou Stelios, který v Česku vidí i svou další budoucnost.

Jeho kolega Byron Wilson se do města zase přestěhoval ze Spojených států. Sám přitom pracoval v řadě velkých i menších IT firem po USA – i v New Yorku nebo Silicon Valley, které je považováno za technologické centrum světa.

„Kvalita života je tu v podstatě stejná. Jenže v Americe je člověk pořád ve stresu. Chybí tam jakékoli vyvážení pracovního a soukromého života,“ říká nad kulečníkovým stolem Byron, který se ještě předtím divil, že on zná jen kulečník s dírami po stranách.

Podobných příběhů jsou v ostravské firmě stovky. Víc vám jich na Seznam Zprávách nabídneme o víkendu.

Ostravské podhoubí

Ostravský byznys i díky podobným firmám nenápadně mění podobu. Těžkého průmyslu ubývá, počet IT společností roste.

Ve městě v posledních letech přibylo tak zvaných coworkingových center, která jsou pro začínající firmy jakýmsi podhoubím a takzvané startupy tu podporují i finančně. Vzniká tady řada nápadů, které naopak míří do světa.

Svoje kořeny má v Ostravě třeba taky malá firma XTND, jež vyrábí chytrý elektrický skateboard a které se nedávno podařilo od veřejnosti vybrat na start svého byznysu kolem 10 milionů korun. Společnost cílí hlavně na zahraniční trh, a proto má dnes své sídlo v kalifornském San José.

Na příběhy cizinců, kteří se přestěhovali do Ostravy, a na největší IT firmu Moravskoslezského kraje se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované