Hlavní obsah

Proměna Zemanových návštěv. Jezdí jen tam, kde ho volí, kde zaplatí účet a kde ho nekritizují

Václav Dolejší vysvětluje, kam a proč jezdí Miloš Zeman na setkání s občany.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

Při prvním inauguračním projevu sliboval, že bude prezidentem všech. I těch, co ho nevolili. To nyní neplatí minimálně pro výjezdy prezidenta Miloše Zemana do krajů. Prezidenta musíte volit, musíte jemu i celému doprovodu zaplatit jídlo i ubytování a hlavně ho nesmíte kritizovat. Jedině pak k vám Miloš Zeman přijede.

Článek

Asi nejviditelnější prezidentská aktivita Miloše Zemana – pravidelné cesty do regionů – se výrazně proměnila. Jednoduše řečeno, Zeman si nově vybírá jen ta místa, kde v lednových prezidentských volbách dostal nejvíc hlasů a také ta, kde ho podporoval místní hejtman a je ochoten hlavu státu pohostit.

V prvním funkčním období prezident Zeman volil náročný program své tour, kdy každý rok postupně navštívil všechny kraje.

„Řekl jsem si, že chci být prezidentem všech občanů, bez rozdílu jejich politických názorů, a jsem si vědom toho, že tento závazek nemohu naplnit pouhými slovy, ale především konkrétními činy v průběhu svého funkčního období,“ vysvětloval to ve svém prvním inauguračním projevu v březnu 2013.

Teď hlava státu navštěvuje kraje, města i obce podle toho, kolik kde dostal v lednu hlasů. Letošní podzimní sezonu proto odstartoval ve své baště, v Moravskoslezském kraji, kde ho volilo 62 procent lidí.

Obzor Filipa Horkého: Miloš Zeman je náš prezident. Proč ho chtějí lidé znovu volit? (4. 12. 2017)Video: Filip Horký

Následovala návštěva Ústeckého regionu (62 %) a tento týden je v Olomouckém kraji (58 %). V každém kraji pak navštíví podle stejného kritéria tři města a jednu obec. Příště přijde na řadu čtvrtá Vysočina (56 %).

V Olomouckém kraji Zeman podle tohoto klíče navštíví například i Luboměř pod Strážnou (90 %) nebo Mikulovice (75 %). „Návštěvy krajů jsou koncipovány jako poděkování občanům za podporu. Proto je postupně navštěvujeme dle volebního výsledku. Frekvence je pozvolnější, vždy také záleží na dalším programu,“ řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Pak ale přijdou na řadu regiony – pátý Plzeňský a šestý Zlínský kraj, kde sice Miloše Zeman ve volbách nadprůměrně uspěl, ale tamní hejtmani se s ním dostali do sporu. Prezident jim to chce vrátit a „potrestat“ je.

Plzeňský Josef Bernard (ČSSD) patří už dlouho k Zemanovým kritikům, v lednových volbách otevřeně podporoval jeho soupeře Jiřího Drahoše. A zlínský Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl zase první, kdo veřejně odmítl z krajských peněz proplácet prezidentskou návštěvu s odůvodněním, že akce připomíná policejní manévry a je příliš pompézní.

„Někdo se k vám pozve na návštěvu a výdaje si určuje sám. A na mně jako člověku, který je zodpovědný za rozpočet kraje, je pak, abych to jenom zaplatil. Zcela jistě kdyby jeli za své diety všichni, tak by takové opulentní hostiny nebyly,” řekl Jiří Čunek.

Vzkázal Hradu, že je ochoten zaplatit jen 30 tisíc korun, což je zhruba desetina sumy, kolik kraje třídenní Zemanova návštěva v regionech obvykle stojí. Tím si samozřejmě pohněval Hrad proti sobě.

Asociace krajů kvůli tomu vyvolala jednání s Kanceláří prezidenta republiky (KPR), aby se napříště dohodla pravidla. Například, že kraje budou platit ubytování a jídlo jen pro prezidentský pár, zbytek si uhradí Hrad sám. KPR ale odmítla o tom vůbec jednat.

„Prezident už na jaře na tento návrh reagoval slovy, že když kraj nemá na chlebíčky, tak nemá asi smysl tu návštěvu dělat. Ale já si myslím, že to není o chlebíčcích, není to koneckonců ani žádné vyjádření nějaké neúcty k hlavě státu. Je to o nastavení pravidel. Možná, že bychom si pak všichni ušetřili rozpaky a celou řadu otázek nad tím, co ještě platit a co neplatit,” míní liberecký hejtman Martin Půta.

Do těchto regionů prezident také pojede, ale schválně vynechá tradiční setkání s hejtmany, s krajskými zastupiteli a osobnostmi regionu. Rovnou navštíví jen ta tři města a jednu obec, kde dostal nejvíc hlasů.

„Aktuálně ještě ale není pevně stanoven další termín. A to kvůli četnosti dalších aktivit, zahraničních návštěv – dvakrát Slovensko, Čína a Izrael,“ řekl mluvčí Ovčáček.

Reklama

Doporučované