Hlavní obsah

Povolit alkohol vodákům? Vypouštíte džina z lahve, kritizuje poslance šéf českých vodáků

Duel: Vodáci versus poslanci. Má stát povolit alkohol na řekách?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prolamovat nulovou toleranci k alkoholu u vodáků by se v žádném případě nemělo, míní předseda Svazu vodáků České republiky Libor Polák. Odmítá tak poslanecké návrhy na zmírnění zákona, který zapovídá vyjet na vodu s alkoholem v krvi.

Článek

Léto je sice daleko, debata ve Sněmovně už ale horké měsíce trochu připomíná. Možnost zmírnit zákon, podle kterého je možné trestat alkohol u vodáků přísnými pokutami, se snaží novela iniciovaná Piráty, podepsali ji ale i poslanci z dalších klubů.

„Mým cílem je uvolnit pravidla na vodě tak, aby odpovídala tomu, jak to na vodě vypadá nyní. Nechci, aby vodáci dostávali pokuty jen proto, že si dali pivo a vůbec nic neprovedli,“ argumentuje v Duelu Lukáš Bartoň z Pirátské strany.

Anketa

Jste pro toleranci alkoholu u vodáků?
Ano, jsem pro variantu 0,5 promile
8,9 %
Ano, jsem pro variantu 0,8 promile
6 %
Ano, jsem pro variantu 1 promile
65,1 %
Ne
20 %
Celkem hlasovalo 3041 čtenářů.

Podle dosavadní úpravy hrozí za plavbu pod vlivem alkoholu až stotisícová pokuta. Hospodářský výbor již dříve doporučil předlohu upravit tak, aby vůdci plavidel směli mít nejvýše jedno promile v krvi.

Pozměňovací návrh počítá s trojí možností. Vodákům by se buď tolerovalo až půl promile, 0,8 promile, či jedno promile. Poslanci by měli vybrat jednu z těchto variant.

„Je to jako vypuštění džina z lahve. Je to úprava zákona, který obecně upravuje chování na vodních cestách. Můžeme mít nějakou toleranci pro alkohol při turistických aktivitách, ale je to začátek cesty do pekel. Pokud se to bude týkat všech, kdo převáží nějaké pasažéry po vodě, tak si myslím, že to není správně. Nulovou toleranci bych nerušil,“ oponuje návrhu předseda Svazu vodáků České republiky Libor Polák.

„Voda není náš přirozený živel. Rekreační vodáci nemají potřebné dovednosti. S alkoholem se mění morálně volní vlastnosti. Ti lidé ztrácejí zábrany, mají zpomalené reakce, a to v prostředí, na které nejsou standardně připravení a přizpůsobení. Můžou ublížit sami sobě, to je zbytečné hazardování,“ dodává Polák.

Bartoň: Stejně to nikdo nedodržuje

Na vodě tráví dovolenou každý rok statisíce Čechů. Podle Bartoně by každý měl být odpovědný za své chování a zhodnotit, jestli je ve stavu, kdy může vyplout. Nulovou hranici alkoholu v krvi podle něj nedodržuje téměř nikdo z rekreačních vodáků.

„Až 80 % z nich si nějaké pivo dá, takže nulovou toleranci nedodržují. Represivní politika státu by měla být v oblastech, které mají velkou společenskou významnost. Nechci, aby lidé porušovali zákon, který je podle nich nesmyslný,“ hájí změnu Bartoň.

Návrh s hranicí půl promile alkoholu pro vůdce plavidel přednesl Milan Feranec (ANO). Připravil ho ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. U ostatních členů posádky hranici alkoholu v krvi nestanovuje. Obdobné pozměňovací návrhy s návrhy na 0,8 promile a jedno promile pak předložili další poslanci v čele s Pirátem Bartoněm. Tolerance by platila jen pro vůdce malých plavidel bez vlastního pohonu, která nepodléhají evidenci.

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky kontrolní akce Voda 2018 (zdroj: Ministerstvo dopravy).

V platnosti má zůstat ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Poslanecké návrhy také stanovují vodní cesty, na nichž by tolerance k alkoholu měla platit. Půjde například o nesledované nebo účelové vodní cesty. Naproti tomu tolerance k alkoholu by neměla platit například na Vltavě od Českých Budějovic až po soutok s Labem nebo na Labi od Opatovic až po hranici s Německem.

Reklama

Doporučované