Hlavní obsah

Promítání nápisu Velezrada na Pražský hrad nebylo trestným činem

Foto: Zastavme velezradu

ilustrační foto.

Reklama

Promítání nápisu Velezrada na Pražský hrad nebylo přestupkem ani trestným činem, policie se jím dál zabývat nebude. Informovala o tom Česká televize.

Článek

Policisté také předali do správního řízení případ pěti lidí, kteří podle nich potřísnili kečupem zeď ruského velvyslanectví, řešit ho bude úřad městské části Praha 6.

Modrý světelný nápis Velezrada se objevil na budově Pražského hradu v noci na úterý 20. dubna mezi půlnocí a 02:00. „V případu světelného nápisu na Pražském hradě jsme dospěli k závěru, že se nejednalo o trestný čin ani přestupek,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Postoj prezidenta Miloše Zemana kritizovala v souvislosti s kauzou zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích organizace Zastavme velezradu. V tiskové zprávě uvedla, že Zeman je „agentem nepřátelské země, která napadla Českou republiku a zabíjela české občany“. Zároveň vyzvala Parlament, aby prezidenta pro velezradu žaloval.

Rybanský také řekl, že policisté předali případ potřísnění zdi ruské ambasády z noci na 18. dubna do správního řízení. Mohlo by podle něho jít o přestupek proti majetku a znečištění veřejného prostranství. Kečup měl podle vyjádření jednoho z účastníků alce pro server Forum24.cz symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) 17. dubna oznámili, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu skladů munice byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU, což následně vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem. Zeman se k případu poprvé vyjádřil o týden později, připustil i další vyšetřovací verzi, opozice jeho projev kritizovala.

Reklama

Doporučované