Hlavní obsah

Pronajímání bytů se má změnit. Na stole už je první návrh

Ministryně Marta Nováková k připravované novele zákona.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo průmyslu přichází s novou regulací pronájmu. Důvodem je postup proti obchodníkům s chudobou.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu má připravenu novelu živnostenského zákona, v níž se krom jiného mění podmínky pro některé pronajímatele bytů.

Pronájem více než tří bytů v jednom domě by podle navrhované změny měl být nově vázán na koncesovanou živnost.

K jejímu získání se mimo jiné vážou některé speciální podmínky – nemohl by ji dosáhnout například člověk se záznamem v trestním rejstříku.

Změna má být jedním ze způsobů, jak omezit pronajímaní bytů zejména v sociálně slabších regionech. Tedy poměrně rozšířené praxe, kdy lidé skupují levné byty, které si mohou dovolit pronajímat za vysoké nájemné, protože nájemníkům na bydlení přispívá stát.

„Máme to připraveno do koaličního jednání," říká o novele ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková s tím, že ustanovení o koncesované živnosti podle ní nebude problematické.

Návrh je v paragrafovaném znění připraven ve dvou variantách: buď bude pronajímání výše popsaným způsobem regulováno pro všechny, anebo by se regulace mohla týkat speciálně lidí, kteří byty pronajímají lidem závislým na příspěvcích v hmotné nouzi.

Možné také je, že legislativa zůstane v nynější podobě. Návrh zákona jde teprve do meziresortního připomínkového řízení.

Návrh, jehož kompletní znění má Seznam k dispozici, vzešel z výsledků jednání mezi vládou a samosprávami loni v září. Tehdy byl sestaven seznam 15 opatření, která mají připravit jednotlivá ministerstva pro řešení chudoby a sociálně vyloučených lokalit.

„Je to jedna z cest, která byla zvolena jako cesta k řešení problému. Rozhodně ho to nevyřeší celý," říká ministryně Nováková, podle níž by daleko víc pomohly důslednější kontroly pronajímatelů, které umožňuje už nynější legislativa a které mohou začít ihned.

Chystaná novela může být z pohledu právníků problematická.

„Jedná se o zásah do několika základních práv člověka – práva vlastnického, práva na svobodu obydlí a potažmo i práva provozovat hospodářskou činnost,“ uvedl například ústavní právník Ondřej Preuss, který navržená ustanovení novely považuje za protiústavní. „U druhé varianty navíc potenciálně i diskriminační,“ dodává.

Říká také, že nové paragrafy mohou situaci sociálně slabých ještě ztížit. „Striktní omezení pronajímatelů může naopak vést k tomu, že určité skupiny lidí vůbec na nájemní bydlení nedosáhnou a někteří pronajímatelé byty přestanou nabízet.“

Advokát Tomáš Sokol dokonce mluví v souvislosti s navrženou změnou o „brutálních“ zásazích do ústavních práv pronajímatelů mluví. Podle něj z návrhu nejsou jasné konkrétní změny, které by měl přinést.

„Když pomineme ty buržousty, co mají více než tři byty, opravdu moc pěkná je představa, že kontrolní komise vtrhne do provozovny nájemníka o půlnoci, aby zkontrolovala, jestli má uklizeno na toaletě,” zdůrazňuje Sokol další možné riziko nové úpravy – rozsah pravomocí úředníků, kteří kontrolují koncesi.

Podle ministryně Novákové je ale novela z právního hlediska v pořádku: „Sama jsem upozorňovala na to, že pronajímání bytů není žádná specifická živnost, že je to obecná živnost, že pronajímání bytů je dáno ústavním zákonem. Ústavní právníci to zkoumali a tvrdili, že jako koncesovaná živnost by to mělo být bez problémů.“

Reklama

Doporučované