Hlavní obsah

Pronikli jsme na poradu kouče Šilhavého. A na slavné roky vzpomínali Bejbl s Galáskem

Porada trenéra Jaroslava Šilhavého s asistenty začíná „střižbou“ o to, kdo uvaří kávu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Magazín Jiná liga tentokrát zacílil na výkladní skříň českého fotbalu, na A-tým reprezentace. Na slavné časy doby nedávno minulé vzpomínali Tomáš Galásek s Radkem Bejblem. A o tom, jak se současné sportovní vedení mužstva snaží navrátit celku jeho bývalou slávu, pak pohovořil trenér Jaroslav Šilhavý i se svými asistenty.

Článek

„Tak jak jsme se vyspali?“ zdraví se Jaroslav Šilhavý s dívkou na recepci budovy Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově. Právě přijel do práce a už výtahem míří za svými asistenty.

Tomáš Galásek je zrovna v Německu, ale v útulné kanceláři s výhledem na stadionek Přátelství se potkává s Jiřím Chytrým, expertem na taktiku, a MIlanem Veselým, odborníkem na přípravu brankářů.

Ti tři nechali štáb Jiné ligy nahlédnout do své „kuchyně“. Pustili jej za jindy uzavřené dveře, konkrétně na poradu, kterou spolu vedou po ligových zápasech, na nichž sledují aktuální formu reprezentantů.

Na Strahově jsme se setkali i s předsedou Fotbalové asociace ČR Martinem Malíkem, který prozradil, že v tomto kvalifikačním cyklu, ve kterém se bojuje o účast na Euru 2020, dostávají po zápasech hráči jen půlku slíbených prémií. I k té druhé se dostanou. Ale jen za podmínky, že na šampionát postoupí.

V Jiné lize se také tradičně dost vzpomínalo. S brněnským patriotem René Wagnerem se potkal kolega Tomáš Svoboda na polorozbořených zbytcích stadionu Za Lužánkami, kde se v roce 1995 uskutečnil přátelský zápas s Finskem. Pozoruhodný byl ten duel v tom, že šlo po rozpadu federace o jediný zápas české reprezentace odehraný právě v Brně.

A shodou okolností to byl i duel, ve kterém v národním týmu debutoval Tomáš Galásek. „Manželka mi to dodnes vyčítá, že to tenkrát pro mě bylo přednější než narození dcery,“ vzpomíná dnes slavný fotbalista s trochu trpkým úsměvem na to, jak draze byly vykoupeny jeho první čtyři minuty odehrané v nejcennějším dresu.

Ale řeč přišla i na to, jak si o to nesmlouvavěji vyjasňoval svoji pozici v národním týmu později, už s trenérem Karlem Brücknerem. Nebo na to, jak právě tento kouč, spolu s kapitánem Pavlem Nedvědem, v poločase utkání s Lotyšskem na Euru 2004 nevybíravě probouzel zprvu trochu zaseklý tým k výkonům, na které fanoušci nemohou zapomenout dodnes.

Galáskovým předchůdcem na pozici defenzivního záložníka byl v reprezentaci Radek Bejbl. Jeho skvostný gólový moment přišel na Euru 1996 v utkání s Itálií. Výhra pak nastartovala českou jízdu až do finále ve Wembley.

„A já se pak po čase potkal v Atlétiku Madrid s trenérem Sacchim, který tehdy na Euru vedl právě Itálii. Přišel ke mně a povídá: Tebe já nemám rád,“ vzpomíná na Italův vtípek Radek Bejbl, který se s Tomášem Galáskem zapojil i do tradiční střelecké soutěže.

Nechybí ani tradiční rubriky, navíc přibyl speciální host: Jaromír Bosák prozradil, jaké to je zápasy reprezentace komentovat.

Reklama

Doporučované