Hlavní obsah

Propad akcií v USA pokračoval i na Štědrý den, problémy už má i Japonsko a Čína

Trh znervózňuje především politická situace v USA.Video: Marek Martinovský, Shutterstock.com, AP

 

Reklama

Propad na Wall Street pokračoval i 24. prosince a blíží se k tzv. medvědímu trhu. Pro newyorskou burzu by to tak mohl být nejhorší prosinec od roku 1931. Dopady oslabení akcií už pocítilo i Japonsko a Čína.

Článek

Japonské akcie v úterý prudce oslabily a jejich hlavní index je nejníže od loňského dubna. Trh reagoval na pondělní propad na burzách v USA, který byl podle analytiků reakcí hlavně na vnitropolitický vývoj ve Spojených státech. Akcie klesaly i v Číně, kde byl ale pokles mírnější. Mnoho akciových trhů v Asii i v Evropě zůstane v úterý kvůli vánočním svátkům zavřených.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 odepsal v úterý 5,01 procenta a seanci uzavřel na hodnotě 19.155,74 bodu. Širší index Topix klesl o 4,88 procenta na 1415,55 bodu a je nejníže od listopadu 2016.

Akcie na Wall Street pokračovaly na Štědrý den v propadu a širší index S&P 500 jen od začátku prosince ztrácí téměř 15 procent. Letošní prosinec by tak mohl být pro americké akcie nejhorším prosincem od roku 1931, tedy od velké hospodářské krize. Index S&P 500 už totiž z maxima, kterého dosáhl 20. září, klesl o 19,8 procenta. To znamená, že je blízko takzvaného medvědího trhu, do něhož vstupuje po propadu o 20 procent z posledního dosaženého maxima. Medvědí trh je takový, kdy ceny vykazují dlouhodobý pokles.

Trh znepokojuje Trumpova kritika Fedu

„Logiku střídá negativní nálada, což bývá u výprodejů častý jev. Třetinu výprodeje má na svědomí panika, další třetinu omezování ztrát a zbývající třetinu spekulanti, kteří se na tom chaosu na burze snaží vydělat," řekl agentuře Reuters hlavní analytik tokijské investiční společnosti Monex Securities Takaši Hiroki. „Spíš než negativní faktory spjaté s domácím trhem jsou za tím výprodejem téměř výhradně události v USA,“ dodal.

Propad cen akcií v USA donutil tamního ministra financí Stevena Mnuchina kontaktovat šéfy největších bank a promluvit si s nimi o tom. Negativně ale působí i kritická slova prezidenta Donalda Trumpa na adresu šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella za zvyšování úrokových sazeb.

Poklesu se v úterý nevyhnuly ani akcie v Číně, které ale ztrácely mnohem méně. Index CSI300, v němž jsou zahrnuty takzvané blue chips, tedy nejkvalitnější akcie na trhu, odepsal 0,69 procenta na 3017,28 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite klesl o 0,88 procenta na 2504,82 bodu.

Reklama

Doporučované