Hlavní obsah

Propaganda? Indie si zřejmě vymyslela zničení pákistánské islamistické školy

Indie měla zaútočit na pákistánskou islamistickou školu. Podle místních není poškozená.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Útok, který se nestal. Agentura Reuters přinesla důkazy, že si indická vláda zřejmě vymyslela zničení pákistánské školy, kde se měli scházet islamisté. Rakety mířily vedle.

Článek

Indie se v minulých dnech pochlubila vojenským úspěchem, zlikvidovala takzvanou madrasu, islámskou školu, kde se ovšem podle ní scházeli radikální islamisté. Podle agentury Reuters však k útoku zřejmě nedošlo. Místní obyvatelé, kteří s reportéry mluvili, uvedli, že objekt nejeví známky poškození – a není už několik let využívaný.

Madrasa se nachází v pákistánské provincii Chajbar Paštúnchwá. Podle indické vlády při cíleném náletu zemřel „vysoký počet vojáků“, agentura Reuters ale informuje, že indické střely dopadly asi sto metrů od školy. I podle aktuálních satelitních snímků stojí škola stále na stejném místě.

„Zavřeli ji v loni v červnu,” řekl jeden z obyvatel oblasti reportérům. I ostatní místní se shodují, že škola, kterou otevřeli na konci sedmdesátých let, už dávno nefunguje. Jde podle nich o dezinformační indickou propagandu.

Svědectví místních nakonec podle agentury Reuters potvrdila i sama pákistánská armáda, podle vojáků nálet nic nezničil – a nikdo při něm nezemřel. „Říkají, že zabili 300 lidí, ale nepovedlo se jim trefit ani 300 stromů. Díky bohu nezničili ty čtyři nebo pět domů, které tam jsou,“ řekl agentuře Reuters jeden z nich.

Indický premiér Naréndra Módí minulý týden oznámil, že rakety zasáhly všechny plánované cíle na pákistánské straně. Indie útok zorganizovala jako odpověď na pákistánský útok ze 14. února. Tehdy zaútočila pákistánská islamistická skupina Džajše Muhammad v indické části Kašmíru a zabila 44 indických policistů.

Reklama

Doporučované