Hlavní obsah

Propagandistická čínská stanice končí i v Německu. V Česku vysílá dál

Foto: Profimedia.cz

CGTN Europe sídlí v Chiswick Park v západním Londýně. Ilustrační foto.

Reklama

Čínská stanice CGTN dostala minulý týden stopku od Velké Británie. Vzhledem ke společné evropské Úmluvě zastavilo vysílání i Německo. Jejím signatářem je i Česko. Na jeho území lze však program dál bez problémů naladit.

Článek

Británie před několika dny odebrala licenci čínské stanici CGTN, která se ukázala být přímo napojena a financována čínskou komunistickou stranou. Zrušení vysílání nejenže Čínu postavilo do nepříjemné pozice, ze které v odvetě zatrhla vysílání BBC i na svém území. Vzhledem k tomu, že CGTN držela na evropském území jedinou licenci, tu britskou, přišla tak o možnost vysílat i v dalších státech. Včetně České republiky, na jejímž území je stále možné čínský kanál naladit.

Možnost vysílání zahraniční stanice na území Evropy upravuje takzvaná Úmluva o přeshraniční televizi. Mezi jejími signatáři je i Česká republika nebo třeba Německo, které s řešením problému neváhalo jednat. Několik dní po zrušení licence v Británii rozhodl mediální úřad německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, že kanál na jeho území končí.

„V současné době informujeme poskytovatele kabelových služeb, že Ofcom zrušil licenci Spojeného království na tento kanál, a že program proto již nebude možné vysílat v Německu,“ uvedl tiskový mluvčí německého Vodafone pro spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Podle Vodafonu je nyní na programu dne nahradit zneplatněnou licenci jiným právním rámcem, který je třeba vyjednat se zástupci kanálu a regulačními orgány, píše agentura Reuters.

Na televizní vysílání v Evropě se vztahuje Evropská úmluva o přeshraniční spolupráci z roku 1989 v rámci Rady Evropy, která i po brexitu počítá s Británií jako jedním ze 47 právoplatných členů. Konvence umožňuje vysílání sítí s distribuční licencí jednoho členského státu v celém regionu. Bez distribuční licence aspoň jednoho člena rady nelze CGTN v jiných regionech nadále vysílat.

Na území České republiky podle satelitní platformy Skylink platí CGTN za nekódovaný kanál. „Programy CGTN jsou vysílány z družice Astra 19,2°E a jsou volně šířené. Skylink tento program nenakupuje a nekóduje. Pokud jeho vysílání ukončí poskytovatel, nebudou jej moci diváci vlastnící paraboly nasměrované na Astru 19,2°E sledovat nikde v dosahu signálu této družice. Vše tedy záleží na poskytovateli, kdy program vypne ze satelitního vysílání. Je možné, že se tento program bude ještě chvíli objevovat v nabídce,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy poskytovatel služeb Skylink, který umožňuje naladění i této čínské stanice.

Poskytovatelem satelitních služeb Astra je lucemburská společnost SES S.A.. Na žádost o komentář přišla Seznam Zprávám prozatímní odpověď, že „společnost nyní není schopná odpovědět v plném rozsahu, nicméně situace je v šetření a úplné vyjádření bude zasláno, jakmile to bude možné.“

Mimo Skylink lze CGTN v Česku sledovat například i přes službu Horizon Go, kterou provozuje Vodafone. „Situaci kolem zmíněného televizního kanálu jsme zaznamenali. V současné době podnikáme potřebné administrativní kroky, abychom divákům naší kabelové televize v Česku zachovali jak program CGTN, tak i třeba CCTV,“ uvedl tiskový mluvčí Vodafone pro Seznam Zprávy.

Licence za licenci

Britský mediální regulátor zrušil vysílací licenci CGTN poté, co došel k závěru, že televizi neprovozuje vydavatelská společnost, ale politické uskupení – v tomto případě čínská komunistická strana. To však zakazuje britský zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

Následně přišla odveta, která rozlítila celou Evropskou unii. Čínská národní správa rádia a televize zakázala britské BBC World News pokračovat ve vysílání „na čínském území“, protože nesplnila vysílací požadavky země, ohrozila „etnickou jednotu“ země a „čínské zájmy“.

Čína dál omezila svobodu projevu a přístup k informacím uvnitř svých hranic a porušila jak čínskou ústavu, tak i Všeobecnou deklaraci lidských práv, uvedla v prohlášení Evropská unie s výzvou na obnovení vysílání BBC v Číně. Pohoršení nad zákazem BBC vyjádřila i Británie, Spojené státy a zahraniční korespondenti působící v Číně. Konec BBC v Číně je však spíše symbolický vzhledem k tomu, že stanice byla v pevninské Číně běžným Číňanům prakticky nedostupná.

Vedle zrušení licence CGTN Čínu zjevně rozrušila série reportáží, které BBC věnovalo dění v západním regionu Sin-ťiang. Reportáže odkryly další znepokojivé detaily ze života Ujgurů a dalších etnických menšin v táborech, kde dle mnohých investigativních reportů probíhá hromadné zadržování, indoktrinace, nucené práce, sterilizace a podle nových zjištění také znásilňování a mučení. Pro BBC vypověděly ženy, které se z místa dostaly do bezpečí, avšak mučení a znásilňování mají stále v živé paměti.

Peking, který zprvu existenci táborů popíral, nyní tvrdí, že slouží jako střediska odborného vzdělávání s cílem vymýtit terorismus v zemi a snižovat chudobu.

Na evropský mediální trh vstoupila Čínská globální televizní síť (CGTN) v roce 2017 s velkou pompou a vizí šířit do západního světa trochu těch „čínských hodnot“. CGTN, která formálně spadá pod čínského giganta CCTV News, je z rozhodnutí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga hlavním nástrojem šíření čínské propagandy do světa sofistikovaným způsobem.

„Snaží se tvářit jako seriózní zpravodajská stanice, ale tak to není, stejně jako další čínské anglicky nebo čínsky mluvící kanály jsou pod přímou kontrolou komunistické strany a nejsou de facto ničím jiným než propagandou,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář Tomáš Etzler.

„Když před lety nastupoval nový generální ředitel CCTV, navštěvoval všechny redakce, a když přišel mezi zpravodaje, tak jim řekl, ať si nedělají žádné iluze. ‚Vy nejste novináři, vy jste dělníci propagandy.‘ A ta média to pak publikovala a ani se tím neskrývají. Do ústředí CCTV v Pekingu každé dva roky zavítá Si Ťin-pching a zdůrazňuje, jak důležitou roli hraje pro komunistickou stranu. Neskrývají to, není to regulérní zpravodajská stanice, i když se tak ve světě snaží tvářit,“ popisuje Etzler.

Zmiňovaná propaganda se však pohybuje v takzvané „soft“ formě a klade důraz zejména na prvek vzájemného přátelství. CGTN vysílá hned v několika jazycích a je podporována prakticky neomezenými finančními prostředky.

Reklama

Doporučované