Hlavní obsah

Propouštění na České poště, Trump versus Biden a půlstoletí skupiny Monty Python

Polední zprávy 4. října 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Propouštění na České poště. Českou poštu čekají změny. Loni se propadla do miliardové ztráty, za dva roky už ale chce být v zisku. Jak to provést, o tom dnes jednali členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem. Situaci sledoval redaktor Seznamu Josef Mačí, který je hostem Poledních zpráv.

Praha vypoví smlouvu s Pekingem. Praha vypoví sesterskou smlouvu s čínským Pekingem. Vede ji k tomu neochota čínské strany vyškrtnout pasáž o uznání jednotné Číny Prahou. Oznámil to primátor Zdeněk Hřib.

Podrobnosti k pohřbu Karla Gotta. Kvůli úmrtí Karla Gotta se vláda chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek. Rozloučení se zpěvákem pak proběhne v pátek na Žofíně.

Německo vzpomíná na Gotta. Na českého zpěváka ve velkém vzpomínají německé noviny. Gottovi věnují často rozsáhlé profily, píší o něm jako o hvězdě populární hudby, Hlasu Prahy nebo o českém národním hrdinovi. Například list Bild mu věnuje prakticky celou poslední stranu, na které zveřejnil řadu fotografií z různých období zpěvákovy kariéry.

Trump vyzval k vyšetřování Bidena i Čínu. „Čína by měla zahájit vyšetřování Bidenových,” řekl americký prezident Donald Trump před novináři v Bílém domě. Vyzval tak ke stejné akci jako v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Právě kvůli tomuto tlaku ale demokraté zahájili proces impeachmentu. Ukrajina ale v pátek ráno oznámila, že Bidenovy případy opravdu znovu otevře.

Po útoku v Paříži. Útočník, který ve čtvrtek v Paříži zabil čtyři lidi, byl dezorientovaný a slyšel hlasy. Uvedla to jeho manželka. Úřady zatím o jeho motivech mlčí. Podle médií se ale domnívají, že incident mohl souviset se vztahy na pracovišti, i když teroristickou stopu ještě nevyloučily. Před rokem a půl měl totiž přestoupit na islám. Útočníka, který byl zaměstnancem policejní prefektury, policisté na místě zabili.

Brutalita v Hongkongu. Protesty v Hongkongu provází bití, ponižování a zastrašování. Seznam získal svědectví jednoho z hlavních organizátorů tamních protestů Yik Mo Wonga. Policii viní z toho, že podle něj ztratila veškerou lidskost.

50 let skupiny Monty Python. Přesně před 50 lety se na obrazovkách britské BBC objevila poprvé znělka skupiny Monty Python's Flying Circus. Létající cirkus se stal doslova kultovní záležitostí, a to nejen ve Spojeném království. Právem se považuje za revoluční mezník v pojetí televizního humoru. Podrobnosti od šéfreportéra Seznamu Jiřího Hoška, dlouholetého zpravodaje ve Velké Británii.

Kauza Doucha míří na začátek. Korupční kauza soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchy zamíří znovu k soudu. V minulosti měl Doucha zastupovat podnikatele Tomáše Malinu, který byl podmíněně propuštěn z vězení. Podle obžaloby pak předal advokát za propustku z vězení soudci Novákovi 80 tisíc korun.

Babiš u komunistů. Premiér Andrej Babiš žádá komunisty, aby podpořili návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Společně s ministryní financí Alenou Schillerovou dorazili na jednání užšího vedení KSČM.

Smrt a e-cigarety. Elektronické cigarety zabíjejí – ve Spojených státech už zemřelo 18 lidí, nejmladšímu bylo jen 27 let. Do péče lékařů se kvůli inhalování e-cigaret dostalo přes tisíc pacientů. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ale může jít jen o špičku ledovce.

Pražská čistírna do UNESCO? Praha bude usilovat o další zápis na Seznam kulturního dědictví UNESCO. Konkrétně by tam ráda dostala pražskou čistírnu odpadních vod v Bubenči, a to nejen kvůli historické a technické hodnotě, ale i kvůli tomu, aby k čističce přilákala turisty.

NHL v Praze. Česko se těší na nejlepší hokejovou soutěž na světě. V rámci NHL Global Series se dnes večer v Praze představí týmy Philadelphie a Chicaga.

Reklama

Související témata:

Doporučované