Hlavní obsah

Prorazit ve světě stojí balík. Stánek na veletrhu milion, kolekce milion, vypočítává první dáma české módy

Návrhář musí být zároveň manažer, nákupčí, švadlena i prodejce, tvrdí první dáma české módy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Talent je tak 30 procent úspěchu, říká návrhářka Liběna Rochová.

Článek

Mezi desítkou nejvýznamnějších českých podnikatelů století se před nedávnem umístila prvorepubliková královna módy Hana Podolská, jejíž modely nosily všechny filmové hvězdy, a to i na plátně. „To byla úplně jiná doba. Dnes to válcují řetězce,“ říká v novém pořadu Barvy byznysu první dáma současné české módy Liběna Rochová.

„Podolská dokázala jednu důležitou věc. Povýšila domácí švadlenky na váženou a ctěnou profesi,“ připomíná Rochová. Dnes ale podle ní lidé ztratili respekt k řemeslu. „I proto je dnes móda jedním slovem zmatek. Odráží zkrátka chaotickou dobu a neukotvení myšlenek,“ míní v první části rozhovoru, kterou najdete nahoře v článku. V ní také popisuje, jak drahé je proniknout do nablýskaného světa šifonu a hedvábí.

Návrhář tak v počátku potřebuje mecenáše. Na to ale firmy zatím v Česku zvyklé nejsou. „Na charitu slyší ale velmi dobře. Byla jsem až překvapená, jak se nám podařilo snadno sehnat podporovatele pro kolekci Nadotek, která vznikla na podporu nadace Debra, jež se stará o děti s nemocí motýlích křídel,“ vypráví Rochová, která modely připravila ve spolupráci s výtvarníkem Musou. Příští rok návrhářku díky tomuto projektu mimochodem čeká premiéra – prvně se vrhne na pánskou kolekci.

Druhá část rozhovoru s Liběnou Rochovou:

Že je talár jen lepší stan? Dá se do něj promítnout mnoho, třeba pevná ramena, která soudce musí mít, říká Liběna Rochová.Video: Seznam Zprávy

„Mám ráda různé výzvy. Takovou třeba byly taláry pro ústavní soudce, do nichž se podařilo promítnout symboliku toho, jak mají soudci rozhodovat,“ popisuje v druhé části rozhovoru níže v textu.

Ekonomický magazín z Burzovního paláce sledujte každý všední den na celoplošné Televizi Seznam v premiéře od 14:00 a v repríze pak od 21:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované