Hlavní obsah

Prosba lékařů zabrala. Lidé přišli darovat šedesát litrů krve

Foto: FNUSA

Kvůli koronavirové pandemii se plánované operace odkládaly, teď už je ale potřeba všechny pacienty operovat. A k tomu je nutná krev od dárců.

Reklama

Lidé vyslyšeli zoufalé volání Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která před dvěma týdny oznámila, že čelí kritickému nedostatku krve. Od té doby přišlo 132 dárců a přispěli téměř šedesáti litry krve.

Článek

„Situace je ještě horší než během covidové pandemie. Nedostatek dárců krve byl totiž kompenzován sníženou spotřebou krve kvůli pozastavení plánovaných operací a zákroků,“ burcovali manažeři nemocnice.

Primářka Krevní banky Jarmila Celerová potvrdila, že tak kritickou situaci nikdo nepamatuje. „Operativa se vrátila do původního stavu, bohužel počet dárců krve nikoliv. Samozřejmě na to mají vliv i prázdniny, kdy část z nich odjela na dovolenou a ti, co se z dovolené vracejí a byli v zahraničí, mohou krev darovat až měsíc po návratu,“ uvedla primářka.

Nyní se situace po zveřejnění těchto informací zásadně zlepšila. „Odběrové centrum Krevní banky navštívilo v minulém týdnu rekordní množství dárců i prvodárců. Během odběrových dnů, které byly v tomto týdnu rozšířeny ze dvou na tři, přišlo nemocnici v době vážného nedostatku krve podpořit celkem 132 dárců. Krevní bance přispěli dohromady téměř šedesáti litry krve,“ uvedla nemocnice.

Nedostatek krve tento rok nemocnice trápí víc než kdy jindy. „Kvůli koronavirové pandemii se plánované operace odkládaly, teď už je ale potřeba všechny pacienty operovat,“ dodala Celerová. „Chtěla bych poděkovat všem dárcům, kteří přišli nebo ještě přijdou darovat krev pro pacienty ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, ať už zareagovali na naši výzvu, nebo darovali spontánně. Podařilo se díky nim zmírnit nedostatek krve, se kterým se nemocnice v posledních týdnech potýká,“ vzkázala primářka Krevní banky.

Dodala však, že vyhráno ještě není. „Prosím proto všechny dárce, aby nepolevovali, problematická situace ještě zdaleka není za námi.“ Odběry probíhají v pondělí, ve středu a nově také v úterý od 6:15 do 9:45.

Reklama

Doporučované