Hlavní obsah

Prošetření chemického útoku v Sýrii se odkládá, Rusko vetovalo rezoluci OSN

Je to už osmá rezoluce, kterou Rusko zablokovalo ve prospěch svého syrského spojence.

Reklama

Článek

Rusko vetovalo nejnovější návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující chemický útok v Sýrii z minulého týdne a požadující jeho přísné vyšetření, informovaly agentury Reuters a AP. Incident v městě Chán Šajchún si vyžádal desítky mrtvých, včetně mnoha dětí.

Rusko už předtím varovalo, že text v jeho současné formě, kdy požaduje od syrské vlády, aby s mezinárodními vyšetřovateli plně spolupracovala, nepodpoří.

Chemické zbraně v syrské válce.

Západ z útoku viní syrský vládnoucí režim, ten zase tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen.

Šlo již o osmou rezoluci, kterou Rusko zablokovalo ve prospěch svého syrského spojence, připomněly agentury Reuters a AFP.

Syrský Chán Šajchún zasáhl letecký útok.

Americký prezident Donald Trump pochválil Čínu, že se hlasování zdržela. Řekl, že to bylo „úžasné" a „že byl jejím hlasováním „poctěn". Trump také řekl, že je „jistě možné", ale „zřejmě nepravděpodobné", že Rusko vědělo předem o tom, že dojde k chemickému útoku. Dodal, že by si rád myslel, že vláda ruského prezidenta Vladimira Putina o něm předem nevěděla, ale „vědět o tom rozhodně mohla".

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v první reakci na veto řekl, že Británie je jím „šokována". Zároveň dodal, že „si Rusko vybralo špatný tábor". Podle něho chtělo mezinárodní společenství jasně ukázat, že nikdo si nemůže dovolit používat chemické zbraně a že ti, kteří za jejich použití jsou odpovědní, musejí nést následky.

Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že Rusko převzalo „velkou odpovědnost" tím, že vetovalo rezoluci, a obvinil Moskvu, že „systematicky chrání" svého spojence, syrského prezidenta Bašára Asada.

V 15členné RB OSN podpořilo návrh deset zemí. S Ruskem hlasovala proti Bolívie. Kromě Číny se zdržely Kazachstán a Etiopie.

Život Bašára Asada. Profil syrského vůdce.

Reklama

Doporučované