Hlavní obsah

Prosincové volby v Británii zřejmě budou, Corbyn je nakonec podpoří

Foto: Wikimedia.org/Chatham House, London

Jeremy Corbyn.

Reklama

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn se nakonec rozhodl dát zelenou předčasným prosincovým volbám. Premiér Boris Johnson by tak neměl mít problém návrh vlády napočtvrté prosadit.

Článek

Pondělní dojednání odkladu brexitu do 31. ledna 2020 nakonec přesvědčilo Jeremyho Corbyna, aby souhlasil s vypsáním předčasných parlamentních voleb na 12. prosince, informovala o tom televize Sky News.

Corbynovo rozhodnutí přichází den poté, co jeho poslanci návrh na vypsání voleb v Dolní sněmovně nepodpořili. Předseda labouristů až dosud opakoval, že k tomu, aby volby podpořil, potřebuje záruku, že nedojde k tvrdému brexitu.

Předčasné volby mají vyřešit patovou situaci v Dolní sněmovně, kdy poslanci opakovaně neschválili brexitovou dohodu, vláda neměla většinu a nedařilo se jí získat hlasy opozice.

Johnsonova Konzervativní strana má v 650členné Dolní sněmovně pouze 288 křesel. Podle průzkumu veřejného názoru pro list The Observer, který se uskutečnil 23. až 25. října, by konzervativci ve volbách získali 40procentní podporu voličů, labouristé jen 24 procent. I tak ale není jasné, jestli by to Johnsonovi stačilo na parlamentní většinu.

Johnson má volby navrhnout ještě dnes

Už čtvrtý pokus o prosazení vypsání předčasných voleb v prosinci 2019 se má odehrát ještě dnes. Johnson měl připravený plán, jak šanci pro podporu svého návrhu zvýšit i bez hlasů Corbyna. Britský premiér chtěl dnes Dolní sněmovně předložit zvláštní zákon o předčasných volbách. Mělo jít o způsob, jakým lze obejít nutnost potřeby dvoutřetinové většiny pro schválení voleb. Tu totiž bez hlasů Corbynových labouristů nedokázal získat.

Nyní s podporou Corbyna by ale měl Johsnon mít pohodlnou většinu. Hlasování o zákoně má začít ve 14:00 středoevropského času. Očekává se, že předmětem sporu ještě může být přesné datum voleb. Zákon navrhuje 12. prosince, část opozice požaduje termín 9. prosince.

Pokud by parlament předvánoční volby schválil, znamenalo by to, že Britové půjdou k volebním urnám v prosinci poprvé po téměř 100 letech.

Reklama

Doporučované