Hlavní obsah

Prosincový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

posíláme vám poslední vydání Zpravodaje Sherlock Senior v roce 2020. V úvodu naleznete souhrn aktuálních fake news a hoaxů, v sekci o mediálním vzdělávání vám nabídneme bezplatné online kurzy o médiích a v závěru zajímavosti, které vám mohly uniknout. Dále připomínáme: Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím. Přejeme vám příjemné a klidné prožití vánočních svátků!

Aktuální hoaxy: Americké volby, zpochybňování testů i vakcín

Zpochybňování výsledku amerických voleb pokračuje

Hoaxy, fake news a manipulace potvrzující údajné podvody během amerických voleb budou ještě dlouho pokračovat. Velký ohlas měla zpráva, že americká armáda v Německu zabavila server, který stál za zfalšováním voleb. Společnost SCYTL skutečně hraje důležitou roli v amerických volbách, ale spíše jako poradenská společnost. Na svém webu zveřejnila prohlášení, které vyvrací veškerá tvrzení uvedená v článku a v příspěvcích na sociálních sítích. Podobně rychle se šíří fake news, že podle matematického (Benfordova) zákona nemohl Joe Biden vyhrát volby. Ve výpočtech se však srovnávají okresy, které nejsou ani přibližně stejně velké.

Španělská chřipka z roku 1918 byla způsobená očkováním

Část společnosti si začíná uvědomovat, jak nebezpečné jsou hoaxy a falešné zprávy (fake news), které se týkají politiky či soupeření velmocí. Stranou jsou však manipulace a fake news, které se týkají životního stylu a zdraví. Vděčným tématem různých konspirací jsou vakcinace, protože jsou zároveň předmětem podnikání výrobců léků. Není proto divu, že se řetězovými e-maily či na sociálních sítích opět šíří článek o španělské chřipce, kterou údajně vyvolalo očkování. Pro pochopení samotném původu největší pandemie ve světových dějinách, včetně vysvětlení charakteru viru, spíše doporučujeme zhlédnout sedmiminutové video ze vzdělávacího pořadu Slavné dny. Publicista Harald Salfellner, který mapoval průběh španělské chřipky na začátku 20. století, pro CNN Prima NEWS uvádí, že odpor vůči opatřením či rouškám byl patrný již před sto lety. Podobné to bylo i s oblibou konspirací. Stejně jako se dnes například spekuluje o původu koronaviru a je označován za biologickou zbraň Číňanů či Američanů, byli z šíření španělské chřipky obviňováni Němci. Velmi nápadité bylo například oznámení, že německé ponorky vysadily před americkým pobřežím ryby nakažené španělskou chřipkou.

Vakcína proti viru covid-19 firmy AstraZeneca obsahuje fragmenty tkání z potracených lidských plodů

V říjnovém zpravodaji jsme vás informovali, že se předmětem fake news stala také vakcína proti koronaviru vyvíjená na univerzitě v Oxfordu. Tehdy se spekulovalo, že vakcína změní lidi v lidoopy, protože laboratoře pracují s virem vyskytujícím se u šimpanzů. Nyní dezinformátoři upřeli pozornost na vakcínu farmaceutického gigantu AstraZeneca, která je v poslední fázi testování. Vakcína údajně obsahuje tkáň z potraceného lidského plodu.

Za růstem počtu nakažených koronavirem stojí vyšší platby nemocnicím za lůžko s nemocným

Sociálními sítěmi i řetězovými e-maily se šíří informace od senátorky Aleny Dernerové, která zazněla v Otázkách Václava Moravce, a to, že za nemocného s koronavirem si nemocnice účtují 60 tisíc korun za den namísto obvyklých 2 300 korun. Tím se nám podsouvá záměr nemocnic upoutat z ekonomických důvodů na lůžko člověka, který by mohl být s nemocí doma. Senátorka Dernerová ovšem nesrovnávala (0:58:15) cenu za dvě lůžka na jednotkách intenzivní péče, ale lůžko na běžném nemocničním oddělení s lůžkem na jednotce intenzivní péče. Ve skutečnosti senátorka Dernerová řekla: „A my musíme ještě hovořit o platbě za covid pacienty. Pacient třeba přijede, že má infarkt myokardu a zároveň je covid pozitivní. Zemře samozřejmě na infarkt, ale pojišťovna platí za takového pacienta na jednotce intenzivní péče asi 60 000 korun.“ Server Manipulátoři.cz k tomu uvádí: „Cena lůžek na jednotkách intenzivní péče je samozřejmě z principu mnohem vyšší než na běžných odděleních. Ano, je fakt, že úhrady za tzv. covidová lůžka jsou vyšší (u JIP je příplatek 59 064 Kč oproti běžnému lůžku), protože nemocnice s nimi mají i vyšší náklady (připojení na kyslík/ventilátor, nutnost oddělení lůžek, ochranné prostředky, rizikovost…). Ceny za lůžko se na jednotlivých odděleních výrazně liší. Nejdražší je hospitalizace na ARO. K tomu je nutné připočíst DRG kódy a použitá léčiva.“ Tyto manipulace však v očích lidí snižují profesionalitu a odbornost zdravotnického personálu, který místo léčení údajně dává přednost penězům před zájmy samotných pacientů.

Testy na covid jsou chybné. Důkazem je testování mléka

Facebook zahltily informace, že se při použití testu na covid-19 na potravinách (mléko, džus) ukázala chybovost testování. V České republice ale není žádný test určen pro domácí používání. „Dle informací, které má SÚKL k dispozici, můžeme sdělit, že na českém trhu nebyl a dosud není dostupný žádný rychlotest na covid-19, který by byl schválen pro tzv. sebetestování, tedy pro domácí použití laikem,“ napsala Seznam Zprávám Monika Segedová, tisková mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Více zde.

Online kurzy mediálního vzdělávání Sherlock Senior

​​​​​​​Devadesátiminutové online kurzy zdarma

V listopadovém zpravodaji jsme vás upozornili na možnost přihlásit se na online kurzy mediálního vzdělávání. Kurzy začínají od ledna, stále máte čas se přihlásit. Kurzy jsou zdarma. Termíny i popis témat najdete zde.

Den před kurzem vám pošleme link, přes který se spojíme. Kurzy probíhají přes aplikaci Zoom. S linkem vám pošleme i velmi jednoduchý a stručný návod, jak se do lekce přihlásit. Kurzy jsou pojímány interaktivně, takže se budete moci i ptát. Proto je kapacita kurzu omezená. Může se stát, že bude naplněná dříve, než se stihnete přihlásit. V takovém případě vás budeme v dostatečném časovém předstihu informovat o náhradním termínu.

Může vás zajímat

Na Slovensko jen s negativním testem

Slovensko od 7. prosince vyžaduje negativní výsledek antigenního testu na koronavirus od každého, kdo přijede do země. Už nyní platí při cestování do země pod Tatrami omezení, výjimku ale dosud měli například studenti a pendleři. Více informací naleznete zde.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Vakcína farmaceutické firmy Moderna chrání před těžkým průběhem nemoci covid-19 se stoprocentní účinností. Kromě toho Moderna oznámila, že od poloviny listopadu, kdy zveřejnila první výsledky z třetí fáze testování, nezaznamenala žádné komplikace a požádá o nouzové povolení vakcíny v USA i EU. Podle úplných výsledků třetí fáze je celková účinnost vakcíny 94 %. Více zde.

Stát připravuje zákon, podle kterého by odškodnil negativní dopady očkování proti koronaviru

Cílem státu je proočkovat dvě třetiny dospělých. Aby se zvýšila důvěra i zájem, chce stát případnou újmu na zdraví uhradit stejně jako u povinných vakcín. K tomu stát připravuje návrh zákona, který obsahuje i možnost určení prioritních skupin, pokud by látky nebylo dost, případně vázla její distribuce. Mezi prioritními skupinami by měli být i senioři, byť současný návrh zákona žádné prioritní skupiny neurčuje. „V první fázi dodávek hrozí, že nebude po několik měsíců dostatek dodávek očkovací látky pro všechny pojištěnce,“ píše se v důvodové zprávě. Pokud tento problém nenastane, bude se smět okamžitě očkovat každý, kdo o to projeví zájem.

Británie jako první země začala očkovat proti covidu

Spojené království jako první západní země schválilo použití vakcíny proti koronaviru. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech se může používat v nouzovém režimu a první dávky dostanou vybrané skupiny lidí už v druhém prosincovém týdnu. Data z klinických testů ukázala, že vakcína je stejně účinná u mladých lidí i u seniorů nad 65 let, kteří jsou covidem-19 nejvíce ohroženi. Účinnost nezávisela ani na rase či pohlaví. „Vakcína je účinná napříč věkem i etnickým původem. U seniorů byla účinnost přes 94 procent,“ stojí ve společném prohlášení firem Pfizer a BioNTech.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Doporučované