Hlavní obsah

Proslavil ji mem. Teď jeho originál prodala za půl milionu dolarů

Foto: knowyourmeme.com

Známý mem nese název „Disaster girl“.

Reklama

Holčička s rošťáckým usměvem před hořícím domem na virálni fotografii je plnoletá. A teď prodala mem, který ji proslavil, za půl milionu dolarů.

Článek

Originál fotografie, která se proslavila pod názvem Disaster girl (Dívka katastrofa) prodala dnes jednadvacetiletá Zoë Rothová. Tu zachytil před hořícím domem její otec Dave. Lidé si snímek oblíbili zejména díky výrazu malé Zoë na fotografii. Tváří se rošťácky, jako by za požár mohla ona. Zoë byly na fotografii čtyři roky.

Tzv. mem, tedy populární obrázek na internetu, se uchytil a je dodnes velmi populární. Obrázkem lidé satiricky ilustrují zejména katastrofální scény či zlomyslné činy.

Rothová obrázek prodala ve čtvrtek jako tzv. NFT, tedy digitální certifikát o vlastnictví.

Fotografie vznikla v roce 2005. Tehdy se šla malá Zoë se svým otcem podívat na kontrolovaný požár. Ten hasiči založili úmyslně za účelem vyčistění pozemku ve městě Mebane v Severní Karolíně. Tehdy Dave Roth vyfotil svou dceru před požárem a zachytil její darebácký usměv.

V roce 2008 fotografie vyhrála cenu a následně se stala virální. Rothová, dnes vysokoškolská studentka, prodala originál memu za 180 jednotek kryptoměny Ethereum. Sběratel, který si fotografii zakoupil, vystupuje pod přezdívkou @3FMusic. Rothová za obrázek tedy inkasovala v přepočtu téměř 500 tisíc dolarů, což je zhruba deset milionů korun.

NFT (non-fungible tokens, česky nezaměnitelné tokeny) je jedinečný digitální token s šifrovaným podpisem autora či umělce. Ten ověřuje jeho vlastnictví a je k němu trvale připojen. NFT umožňuje prodej originálů online obsahu, například virálních memů a tweetů, jako by šlo o fyzická umělecká díla.

NFT je označen kódem, který rodině Rothů zachová autorská práva a zároveň umožní získat 10 % z budoucího prodeje. Rodina podle serveru BBC uvedla, že si výdělek rozdělí.

Fotografie s názvem Disater girl si na internetu žije vlastním životem. Někteří ji rovněž upravovali a dívku přidávali na fotografie různých katastrof, jako je například havárie Titaniku.

Rothová tvrdí, že si stovky variant a vtipů své fotografie „užívá“.

„Prostě to přizpůsobíte tak, jak potřebujete,“ řekla deníku The New York Times. „Obdivuji je, protože bych nic takového nikdy nevymyslela. Rovněž objevuji, jak jsou lidé kreativní,“ dodala.

Prodej NFT je velice populární, zejména díky letošním prodejům internetového obsahu v řádech milionů dolarů. V únoru proběhl prodej tzv. Nyan Cat, memu z roku 2011. Ten se prodal za 500 tisíc dolarů. O pár týdnů později nabídl k prodeji zakladatel Twitteru Jack Dorsey svůj první tweet. Zájemci v aukci stále přihazují, cena se prozatím vyšplhala na 2,5 milionu dolarů.

Prodaly se také memy jako Grumpy cat, tedy obrázek kočky, která se mračí, Doge, tedy obrázek psa rasy shiba inu, či Success Kid, což je fotka chlapce, který má ruku v pěst a vítězoslavný výraz.

Fotografie tzv. Success Kid. Článek na CNN informuje o matce dítěte, která pohrozila republikánovi Stevovi Kingovi, jenž fotografii použil v kampani bez svolení.

Rothová uvedla, že vydělané peníze dá na charitu a rovněž splatí svou studentskou půjčku.

„Lidé, kteří figurují na memech, jsou jedna věc. Ale jak internet mou fotografii udržel, je pro mě nepochopitelné,“ uvedla. „Jsem nesmírně za tuto zkušenost vděčná.“

„Internet je velký. Pokud máte špatnou či dobrou zkušenost, je potřeba z toho co nejvíce vytěžit,“ řekla Rothová podle The Guardian.

V podobném kontextu se proslavila fotografie české novinářky Emmy Smetana. Ta se při požáru pařížské katedrály Notre-Dame s hořící památkou vyfotila. Její selfie se následně stalo virální a lidé na internetu ji stejně jako Rothovou photoshopovali přes obrázky různých katastrof a neštěstí. Někteří novinářku z legrace uváděli jako dospělou Disaster girl.

Reklama

Související témata:

Doporučované