Hlavní obsah

Proslov Mayové narušil komik. Předal jí formulář určený lidem propuštěným z práce

Narušitel, který vstoupil na pódium při vystoupení premiérky Mayové, je britský komik Simon Brodkin (video: AP). Video: Jakub Říha

 

Reklama

Do projevu britské premiérky Theresy Mayové vstoupil neplánovaně komik Simon Brodkin, který v minulosti přerušil například vystoupení amerického prezidenta Trumpa. Na čtvrteční konferenci prohlašoval, že k předání formuláře, který dostávají lidé při propuštění z práce, ho vyzval ministr zahraničí Boris Johnson.

Článek

Závěr výroční konference britských konzervativců poznamenal nečekaný incident. Závěrečný proslov premiérky Theresy Mayové přerušil muž, který jí předal list papíru s vytištěným formulářem P45, jenž dostávají v Británii zaměstnanci při propuštění z práce. Mayová si formulář vzala a vzápětí ho odložila. Muže následně odvedla z konferenční místnosti ochranka.

Narušitelem byl bavič Simon Brodkin. „Boris mi řekl, abych jí dal P45,” řekl komik agentuře Reuters. „Neřekl mi proč. Chtěl, abych to udělal,” dodal. O ministru zahraničí Borisi Johnsonovi se dlouhodobě spekuluje jako o možném nástupci Mayové v premiérském křesle.

Daleko více než incident s komikem ale projev Mayové narušila její hlasová indispozice, kvůli které musela dělat časté pauzy a odkašlávat si. V projevu mluvila o vizi kroků vedoucích k opuštění Evropské unie. Tu podle premiérky opustí země do roku 2019. Spolustraníkům se zároveň omluvila za výsledek červnových předčasných voleb, po kterých konzervativci ztratili absolutní většinu v parlamentu.

Brodkinovi nejsou podobné kousky cizí. V minulosti například vnikl na pódium během vystoupení zpěváka Kanye Westa na vystoupení v Glastonbury. Při korupčním skandálu okolo organizace FIFA zasypal na tiskové konferenci jejího dnes už bývalého předsedu falešnými bankovkami. V kostýmu rapujícího rabína se pak účastnil soutěže Britain's Got Talent. Do jeho hledáčku se v roce 2016 dostal i americký prezident Donald Trump, tehdy ještě kandidát na funkci, jehož tiskovou konferenci Brodkin narušil rozdáváním golfových míčků se symbolem svastiky.

Reklama

Doporučované