Hlavní obsah

Proslulá cestovka Thomas Cook může mít už v létě potíže, věští ratingové agentury

Investor a finanční žralok Pavol Krúpa o své riskantní investici do akcií Thomas Cook.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ratingové agentury Fitch a S&P zhoršily hodnocení úvěrové spolehlivosti pořadatele zájezdů Thomas Cook hlouběji do spekulativního pásma. Rozhodnutí zdůvodnily tím, že zadlužená společnost by se mohla už letos v létě začít potýkat s problémy kvůli slabé poptávce.

Článek

Rating Thomas Cook se tak dostal na úroveň, která naznačuje, že by se firma mohla dostat do problémů se splácením dluhu, uvedla agentura Bloomberg.

Akcie firmy, která je nejstarší cestovní kanceláří na světě, za posledních šest měsíců klesly asi o 75 procent. Mezi investory narůstají obavy, zda firma bude schopna svou situaci zlepšit.

Naopak slovenský investor působící v Česku Pavol Krúpa pro Seznam Zprávy řekl, že do akcií Thomas Cook investoval. „Je to velmi adrenalinová investice, nakoupili jsme malou pozici, za sto tisíc liber, a budeme usilovat o výměnu managementu firmy,“ řekl Krúpa ve studiu Seznamu.

Rating na hranici značného rizika

Podle analytiků S&P se hospodaření podniku může dál zhoršovat a zadlužení vystoupit na neudržitelnou úroveň. S&P tak snížila rating na známku CCC+, která znamená značná rizika. Stejnou známku má podnik také od agentury Fitch.

Minulý týden Thomas Cook potřetí za necelý rok varoval před dalším vývojem zisku a uvedl, že slabá poptávka ho přiměla zvýšit výdaje za reklamu a nabídnout slevy dříve, než je obvyklé. Firma se také rozhodla nabídnout k prodeji svou leteckou divizi a dohodla se na půjčce 300 milionů liber (8,8 miliardy Kč), aby si zajistila peníze před zimní sezonou.

Jak dopadne prodej divizí?

Agentura Fitch ale upozornila, že není jisté, zda se firmě podaří prodat leteckou divizi a získat úvěr. Podmínkou pro získání půjčky je totiž prodej letecké divize. Podobně agentura S&P upozornila, že není jisté, jak velkou částku se podaří získat z prodeje letecké divize.

Thomas Cook minulý týden uvedl, že obdržel mnoho nabídek na převzetí celé nebo části letecké divize, bližší informace však neposkytl. Televize Sky News dnes ale s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že soukromá investiční skupina Triton má zájem o převzetí aktivit Thomas Cook ve Skandinávii, které zahrnují leteckou společnost i cestovní kancelář. Hodnota akvizice by mohla být několik stovek milionů liber.

Mluvčí Thomas Cook se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Prodej skandinávské části by však mohl mít negativní dopad na prodej zbývajících leteckých aktivit. Letecká divize ročně přepraví kolem 20 milionů cestujících, zvláště do letních turistických center ve Středomoří. Analytik banky Citigroup James Ainley odhaduje, že hodnota divize by mohla činit 400 milionů liber.

Reklama

Doporučované