Hlavní obsah

Proslulá místa Prahy se budou měnit. Metropoli rozhýbou plány miliardářů i nové metro

Jak by měla v budoucnu vypadat travnatá plocha před Thomayerovou nemocnicí? Ptali jsme se pražského zastupitele Matěje Stropnického.

 

Reklama

Nová trasa metra D změní nejen dopravu do okrajových částí na jihu Prahy, ale také jednu z velkých nezastavěných ploch hlavního města.

Článek

Rozsáhlé pozemky naproti pražské Thomayerově nemocnici celá léta zarůstaly jenom trávou, mnohamiliardová investice do nové trasy podzemní dráhy však tento ladem ležící kus Prahy k nepoznání změní.

Jak ukazuje video v úvodu článku, volné prostranství v Krči se díky novému metru přidá k řadě mnohem známějších lokalit v hlavním městě, pro něž jsou na nejbližší léta připraveny vcelku revoluční projekty - ať jde o pražský Strahov, území Holešovice-Bubny či Masarykovo nádraží.

Když se vrátíme na dosud volnou louku v Krči, Praha tu pro novou stanici Nemocnice Krč potřebuje pozemek, za jehož získání zase uvolní jeho majitelům prostor pro velkorysé investice.

Díky tomu zde už minimálně v hlavách investorů vyrůstají byty, rodinné domy, hotel, kanceláře a více než sto obchodů.

Video: Kudy povede nová trasa D pražského metra a co jí stojí v cestě

Pozemky pro metro D. A jak nám nová trasa pomůže?Video: Radek Nohl, Jaroslav Gavenda

Kolem stanice Nemocnice Krč se chystají stavět developeři zastupující rodinu Vojtů, která právě část pozemků na volném prostranství vlastní. Vedle nich tu mají své plány firmy Central Group či společnost Bečvářová, jejímž spoluvlastníkem je bývalý vlivný pražský politik Tomáš Hrdlička.

Všichni se už v březnu kvůli tomu potkají v jedné kanceláři na magistrátu, aby si vyjasnili, co v Krči plánují a domluvili se případně na spolupráci.

Video: Co chystá do Krče někdejší politik Bémovy éry

Okolo krčské nemocnice krouží investoři, vyroste tu metro, byty, obchody.

S plány pro volné území v Krči přijde rodina Vojtů, kterou zastupuje developerská společnost Reflecta Development. Její předseda představenstva Jakub Sklenka Seznamu řekl, že rodina tu chce mimo jiné vybudovat budovy se zhruba 700 byty.

Na 30 tisících metrech čtverečních u hlavní silnice se dále postaví kanceláře a u východu z metra bude zhruba stovka obchodů, restaurací nebo poboček bank. A podle odhadů dnešních cen by výstavba měla přijít na asi 4,5 miliardy.

„Nejdřív musí dojít ke změně územního plánu, pak postavit metro a pak se dá nad metrem začít stavět,“ uvedl Sklenka, podle něhož by se mělo začít stavět v horizontu deseti let.

Video: Jak vidí osud Krče náměstek primátorky

Náměstek Dolínek: Za pozemky pro metro D může Praha zaplatit až tři miliardy.

Vilové domy a kanceláře plánují na pozemcích nedaleko rodiny Vojtových postavit také firma Bečvářová a Prominecon, jejímž spoluvlastníkem je v současné době podnikatel Tomáš Hrdlička.

Ten nechce zmíněné plány zatím komentovat. „Vlastníci pozemků musí vizi konzultovat s Prahou, aby byla v souladu s dlouhodobou přijatou strategií rozvoje hlavního města,“ odmítá zatím Hrdlička sdělit detaily.

Před několika dny pak do volného území naproti Thomayerově nemocnici přibyl poslední vlastník pozemků - developerská společnost Central Group. Už plánuje, že v nově chystané zástavbě postaví hotel. Měl by nahradit nynější ubytovnu, která zastarala a nevyhovuje požadavkům.

Reklama

Doporučované