Hlavní obsah

Nestihl říct ani slovo. Manželka zavražděného prezidenta poprvé promluvila

Foto: Profimedia.cz

Martine Moïseová se svým mužem v lednu 2020 během připomínky deseti let od ničivého zemětřesení na Haiti.

Reklama

Vdova po zavražděném haitském prezidentovi zveřejnila na sociálních sítích první svědectví o atentátu na jejího manžela. K vraždě Jovenela Moïseho došlo 7. července, na akci se podle vyšetřovatelů podílelo 28 atentátníků.

Článek

„Žoldáci během mrknutí oka vešli do mého domu a prošpikovali mého manžela kulkami,“ říká Martine Moïseová na zvukovém záznamu, na kterém popisuje okamžik, kdy útočníci zabili haitského prezidenta. Hlasovou zprávu zveřejnila v sobotu na svém twitterovém účtu, kde také slíbila, že bude pokračovat v práci svého manžela.

Moïseová na záznamu také uvádí, že k útoku došlo tak rychle, že její manžel Jovenel nebyl schopen „říci jediné slovo“. Haitský prezident byl zabit 7. července, akce se mělo podle vyšetřovatelů zúčastnit 28 zahraničních žoldáků. Moïseová byla při útoku také zraněna a byla převezena na léčení do amerického Miami.

„Tento čin nelze jakkoli pojmenovat, protože musíte být bezmezným zločincem, abyste mohli zavraždit prezidenta, jakým byl Jovenel Moïse, aniž byste mu dali šanci říct jediné slovo,“ říká také vdova po haitském prezidentovi na záznamu.

Podle Moïseové se její manžel stal terčem atentátu z politických důvodů. Moïse opakovaně zmiňoval referendum o ústavních změnách, které by daly větší moc do rukou prezidenta. Útočníci podle ní chtěli spolu s prezidentem „zavraždit také prezidentův sen“.

„Pláču, to je pravda, ale nemůžeme nechat naši zemi, aby sešla z cesty,“ říká také Moïseová. „Nemůžeme nechat marně téct krev prezidenta Jovenela Moïseho, mého manžela, našeho prezidenta, kterého tolik milujeme a který nás také tolik miloval,“ dodává bývalá první dáma.

Šéf jednoho z nejmocnějších gangů na Haiti mezitím vyzval členy své organizace a další obyvatele ostrovního státu, aby se kvůli vraždě prezidenta Jovenela Moïseho zmocnili ulic. Podle něj byla vražda prezidenta výsledkem domácího a mezinárodního spiknutí proti haitskému lidu, informovala dnes agentura Reuters. Kriminální gangy jsou na Haiti silné hlavně v hlavním městech a dalších větších sídlech.

„Vyzýváme všechny naše skupiny, aby se mobilizovaly,“ uvedl Jimmy Cherizier, který vede mocné uskupení gangů G9. Cherizier uvedl, že přišel čas, aby si lidé vzali zpět zemi, kterou jim vzali velcí magnáti. Myslí tím zřejmě podnikatele syrského a libanonského původu, kteří kontrolují část haitské ekonomiky.

Cherizier již na konci června oznámil, že chce na Haiti vyvolat revoluci proti politickým a podnikatelským elitám. Cherizier se prezentuje jako vůdce místních komunit, který supluje nedostatky státu. Lidskoprávní organizace poukazují, že se zřejmě dopustil vražd a dalších násilných činů.

Podle agentury Reuters haitská policie není schopna aktivity kriminálních gangů potlačit. Zločinecké skupiny mají často lepší vybavení než pořádkové síly. Na to poukázal v sobotním rozhovoru s agenturou AP haitský ministr pro volby Mathias Pierre. Ten dříve požádal o vojenskou pomoc USA. „Nechceme vojenskou okupaci země, ale žádáme o menší vojenské oddíly, které by nám pomohly,“ uvedl.

Okolo středečního úmrtí prezidenta Moïseho panuje mnoho nezodpovězených otázek, uvádí agentury. Stále není jasné, jak se útočníci dostali do prezidentského sídla, a neznámé zůstávají také důvody vraždy. Podle úřadů má útok na svědomí skupina 26 Kolumbijců a dvou Američanů haitského původu. Tři z nich policie zabila, 17 zadržela a osm je na útěku. Kolumbijci, které haitské úřady zatkly, tvrdí, že byli najati bezpečnostní agenturou, jež sídlí v Miami. Rodiny dvou zabitých mužů tvrdí, že byli zaměstnáni jako strážci vysoce postavených osobností.

Reklama

Doporučované