Hlavní obsah

Prospívá červené víno zdraví? Podle nové studie zvyšuje riziko předčasné smrti

Foto: Shutterstock.com

Sklenka červeného vína denně zvyšuje podle nové studie riziko předčasné smrti.

Reklama

Nová vědecká studie tvrdí, že dosavadní přesvědčení o zdravotních benefitech skleničky červeného vína byla mylná. Podle všeho pravidelné pití zvyšuje riziko předčasné smrti o 20 procent, a lidé by tak neměli pravidelnou konzumaci vína považovat za zdraví prospěšnou.

Článek

Američtí vědci se zaměřili na vliv pravidelné konzumace alkoholu v menším množství a zjistili, že u lidí konzumujících alkohol čtyři a více dní v týdnu je zvýšené riziko předčasné smrti v průměru o 20 procent.

Dřívější průzkumy ukazovaly na benefity plynoucí z pravidelného pití – vyzdvihováno bylo v tomto směru hlavně červené víno pro svůj obsah antioxidantů. Mělo zároveň snižovat riziko krevních sraženin a uvolňovat stres.

Nicméně doktoři z Washingtonské univerzity prokázali, že tyto benefity se neprojevují u lidí, kteří pijí pravidelně – naopak je převážila jiná rizika. „Nyní víme, že i nepatrné množství zkonzumovaného alkoholu zvyšuje riziko předčasné smrti,” tvrdí doktorka Sarah Hartzová, hlavní autorka studie, kterou cituje britský list The Independent.

„Konzumace jednoho či dvou drinků maximálně čtyřikrát do týdne eliminuje výskyt kardiovaskulárních nemocí, avšak častější a pravidelnější pití snižuje tyto účinky,” zmiňuje Sarah Hartzová. „Na druhou stranu, s ohledem na možný výskyt rakoviny může být úplná abstinence alkoholu zdraví škodlivá,” dodává lékařka. Výzkumníci si tak stále nejsou přesnými účinky alkoholu na lidské tělo (potažmo jeho konzumace či nekonzumace) jistí.

Aktuálního výzkumu se zúčastnilo více než 400 tisíc lidí ze Spojených států ve věku od 18 do 85 let. Jeho závěry podporuje i dřívější studie, kterou autoři publikovali v prestižním lékařském magazínu The Lancet.

„Opravdu si myslím, že by lidé neměli považovat sklenku vína denně za zdraví prospěšnou,” říká Sarah Hartzová pro The Independent.

Pití alkoholu způsobilo v roce 2016 po celém světě smrt více než tří milionů lidí. Alkohol tak stál za každým dvacátým úmrtím. Vyplývá to ze zprávy, kterou na svých internetových stránkách čerstvě zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). „Příliš mnoho lidí, jejich rodin a komunit trpí důsledky škodlivého užívání alkoholu v podobě násilí, zranění, mentálních problémů a nemocí jako rakovina a mrtvice,” uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Je na čase posílit kroky k odvrácení této významné hrozby pro rozvoj zdravé společnosti,“ dodal.

Organizace odhaduje, že problémy v důsledku požívání alkoholu trpí po celém světě 237 milionů mužů a 46 milionů žen, a předpovídá, že globální spotřeba alkoholu na osobu v příštích deseti letech poroste. Největší spotřebu alkoholu má podle WHO Evropa, a to navzdory více než desetiprocentnímu poklesu od roku 2010.

Reklama

Doporučované