Hlavní obsah

Prostějov chce ve Vrahovicích vybudovat rekreační biocentrum

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nové rekreační biocentrum chce vybudovat prostějovská radnice v místní části Vrahovice. Město tam koupí za 2,48 milionu korun pozemky o ploše bezmála 7800 metrů čtverečních, které k tomuto záměru ještě potřebuje.

Článek

„Radnice o odkupu pozemků jednala s majiteli od roku 2019,“ sdělil primátorův náměstek Jiří Pospíšil.

„Tato lokalita je součástí plochy biocentra ve Vrahovicích. Konkrétně se jedná o pás široký 15 metrů podél říčky Valová. Vybudováno by zde mělo být biocentrum,“ uvedl Pospíšil, podle kterého koupený pozemek může být využit například pro budoucí cyklistickou stezku ve směru na Vrbátky a Olomouc.

Podle náměstkyně primátora Milady Sokolové se tato oblast Vrahovic nabízí pro využití v rámci akce zaměřené na sázení nových stromů. „Okrašlovací spolek města Prostějova, kvůli odclonění průmyslové od obytné zóny, tady v minulosti sázel zeleň,“ uvedla Sokolová, podle které by nové stromy mohly v této části Vrahovic vysázet místní obyvatelé.

Pozemek ve Vrahovicích v okolí říček Valová a Hloučela je podle odborníků vhodný pro rozvoj příměstské rekreace. „V Prostějově by tak mohla vzniknout lokalita přírodního charakteru s hlavním využitím pro rekreační účely, jako jsou například přírodní koupaliště a pláže, tábořiště,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Doporučované