Hlavní obsah

Protest na letišti byl masový, ale klidný, říká Čech, kterého zrušení letů uvěznilo v Hongkongu

Protest na letišti byl masový, ale klidný, říká v rozhovoru Čech přímo z Hongkongu.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Kvůli demonstraci na letišti v Hongkongu zrušily místní úřady všechny ještě neodbavené dnešní lety. S odkazem na letištní správu o tom informovala agentura Reuters. Protivládní demonstrace na letišti pokračují již čtvrtý den, dav dnes navíc protestoval proti víkendovému násilnému zásahu policie. Zrušení letů zkomplikovalo život i Čechovi na dovolené Janu Trkovi.

Článek

„My jsme přijeli do centra včera večer, do oblasti Wan Čchaj. Tam byla spousta demonstrantů. Když jsme chtěli vystoupit přímo na stanici Wan Čchaj, tak nás varovali, že tam dochází k policejnímu zásahu a všude je slzný plyn. Ten byl cítit i dole v metru, tak jsme raději počkali a nahoru vylezli až později. To už jsme viděli jen zbytky zásahu. Pak jsme viděli samozřejmě všechny zprávy na sociálních sítích,“ říká Jan Trka, Čech na dovolené v Hongkongu, který musí společně s dcerou dnešní noc strávit na hongkongském letišti, odletět měl v pondělí v sedm hodin večer.

Podle místní správy jsou ucpané všechny cesty vedoucí na letiště a parkoviště na místě jsou přeplněná. Veřejnosti se nedoporučuje, aby se na letiště vydávala.

Podle Trky však byla demonstrace obrovská, masová, ale klidná. Protestující čínsky skandovali „oko za oko“ nebo „svobodný Hongkong“ v reakci na včerejší policejní zásah, kdy bezpečnostní složky v přeplněné vlakové stanici do davu zblízka střílely gumovými projektily a zasáhly do obličeje mladou medičku. Té hrozí, že o oko přijde. Hongkongská policie uvedla, že incident vyšetřuje, a zjišťuje, zda ženu opravdu zasáhli její členové.

Hala už je prázdná

Po zrušení všech letů se začaly šířit poplašné zprávy, že se chystá masivní zásah policie. „Většina demonstrantů mezitím odešla. Až na pár poměrně zoufalých cestujících, jako jsme my, je letová hala prázdná,“ dodává Trka.

Část aktivistů podle policie narušila provoz v odbavovací hale. Podle Trky měl ale protest na letišti poklidný charakter a odbavování turistů vážným způsobem ohroženo nebylo.

„Tady žádný problém s odbavováním cestujících nebyl. Demonstrující si na to dávali dobrý pozor. Co se děje před letištěm, to teď samozřejmě nevím, ale tady na letišti rozhodně k žádným násilnostem nedocházelo,“ vysvětluje Trka.

Ústřední čínské úřady v Pekingu uvedly, že hongkongské protesty začínají mít teroristické tendence.

„Kdyby byl člověk přímo u toho policejního zásahu, tak by se asi o svoji bezpečnost bát musel. Policie i oficiální čínská média často ukazují různé násilné činy, kterých se demonstranti dopustili. Ukazuje se ale, že to často jsou policejní provokatéři. Demonstranti, jaké jsme tu viděli my, jsou převážně mladí lidé a studenti, kteří vypadají velice mile. Ke všem turistům se chovají velmi příjemně a snaží se jim všechno vysvětlit,“ uvádí Trka.

Kdy bude Trka moci odletět, neví. Veškerý letištní personál totiž utekl. Zjistit informace o budoucím vývoji je tak podle něj značně problematické. „Všechny přepážky zůstaly prázdné, takže není vůbec možné se tady někoho na další vývoj zeptat. Je možné telefonovat do aerolinií, které vám ale v tuhle chvíli také moc informací nedají. Doufáme, že se ráno provoz obnoví a budeme moci odletět, ale zatím nic nevíme.“

Trka měl dle svých vlastních slov veliké štěstí. „Přestože jsme Hongkongem při cestách za různými památkami procházeli a projížděli, tak se nás to vlastně nedotklo. Asi ve dvou případech jsme potkali rozcházející se průvod demonstrantů. Z pohledu turisty rozhodně žádným zásadním způsobem provoz v Hongkongu omezen nebyl,“ říká.

Hongkongské letiště je jedno z nejvytíženějších světových dopravních uzlů, za rok 2018 jím prošlo přes 74 milionů cestujících, uvedla agentura AFP. Už od pátku je zde kolem 5 000 demonstrantů, kteří přijíždějícím turistům vysvětlují význam prodemokratických demonstrací, které se ve městě konají už od června.

Podle mluvčího čínského státního úřadu pro Hongkong a Macao radikální demonstranti proti policii několikrát použili nebezpečné zbraně, například Molotovovy koktejly. Útok na policii podle úřadu ukazuje na první známky terorismu.

Bývalá britská kolonie Hongkong se v posledních měsících potýká s největší politickou krizí za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Reklama

Související témata:

Doporučované