Hlavní obsah
Online

Už ti to jede, vzkázali demonstranti Babišovi z Hlavního nádraží

Živě z protestu proti Andreji Babišovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Konec vlády jedné straky, znělo hlavní heslo na protestu proti Andreji Babišovi. Přišly desítky tisíc lidí.

Článek

Tři konkrétní požadavky zazněly na úterní podvečerní demonstraci proti Andreji Babišovi. „Andrej Babiš musí odstoupit. Agrofert musí přijít o veřejné peníze. A nechceme platit průšvihy premiéra, takže ať Babiš vrátí, co mu nepatří,“ shrnul na závěr protestu Mikuláš Minář, hlavní tvář organizátorů z Milionu chvilek pro demokracii.

Organizátoři zareagovali i na dnešní tragickou událost v Ostravě. Odvolali z akce bubeníky a oběti střelby ve zdravotnickém zařízení uctili minutou ticha. Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska, který před dopadením spáchal sebevraždu, v úterý ráno zastřelil šest lidí.

„Chceme mít politiky, kteří nelžou, nekradou a nejsou ve střetu zájmů. Bohužel musíme konstatovat, že to není případ našeho předsedy vlády Andreje Babiše,“ řekl také na Václavském náměstí Mikuláš Minář z Milionu chvilek.

Demonstraci svolal Milion chvilek po událostech minulého týdne. Podle auditu Evropské komise, který zveřejnila některá média, Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo a věc vrátil k došetření.

  • Reportáž končí

    Online reportáž ze středeční demonstrace proti Andreji Babišovi z centra Prahy tímto končí. Děkujeme za pozornost.

  • Došlo i na ČSSD

    Lidé cestou na Hlavní nádraží psali křídami na silnice hesla jako „Demisi“ nebo „Odstup“. Pokreslili ale také fasádu Lidového domu, sídla koaliční ČSSD, hesly jako „Kolaboranti“ nebo „Hamáčku, styď se“, a sloupy na Hlavním nádraží.

    V budově nádraží lidé zaplnili horní patro hlavní haly a stáli také v průchodech k nástupištím. Drželi a rozdávali letáky a volali hesla proti předsedovi vlády. Také spodní hala byla zhruba z poloviny plná. Akce měla původně skončit ve 20:00, nakonec se tak oficiálně stalo zhruba o 20 minut později.

  • Rozdávání letáků

    Protestující utvořili špalír ve vestibulu směřujícím k vlakům a cestujícím rozdávají informační letáky s nápisem „DEMISI“ a dalším textem.

  • Dav se přesunul na Hlavní nádraží

    Někteří z účastníků demonstrace se přesunuli před budovu Hlavního nádraží. Pokračuje skandování hesel: „Je to zloděj“, „Demisi“ či „Už ti to jede“. Organizátoři vyzývají všechny zúčastněné, aby nezablokovali přístup k nádraží.

  • Václavským náměstím zní hymna. Dav vyrazí na Hlavní nádraží

    Organizátoři předtím, než zazněla hymna, popsali, jak bude protest pokračovat. Dav přejde na Hlavní nádraží, před kterým se rozezní siréna. Po dobu jedné minuty mají lidé držet transparenty: Demisi!

  • Babiši, vrať, co ti nepatří, zaznělo k závěru demonstrace

    Policie odhaduje, že je na Václavském náměstí 35 tisíc lidí. Organizátoři svolávají demonstraci na téže místo i na příští úterý, tedy konkrétně 17. prosince. V pondělí přitom mají být protesty po celé republice vyjma Prahy. K dnešku jsou nahlášeny akce ve 120 obcích. A 19. prosince pak protesty výhradně v krajských městech.

    „Požadavky jsou jednoduché. Andrej Babiš musí odstoupit. Agrofert musí přijít o veřejné peníze. A nechceme platit průšvihy premiéra, takže ať Babiš vrátí, co mu nepatří,“ shrnul na závěr Mikuláš Minář.

  • Babiši, zaklekni na Agrofert, vyzval premiéra dotační expert

    „Vyzývám všech 400 tisíc úředníků a vyzývám všechny občany této země, pokud jsme se někdy malinko ohnuli, narovnejme se. A vyzývám i tebe, Babiši, dokaž, že jsi náš premiér a ne majitel podvádějícího Agrofertu, zaklekni na Agrofert,“ hřímal z pódia Leo Steiner. Úředník, který zastavil dotaci firmě z Agrofertu a následně přišel o místo.

  • Je nás tu až 60 tisíc

    Andrej Babiš zneužívá Českou republiku, zneužívá důvěru voličů. Neoprávněně vlastní média, vypočítává mluvčí hnutí Milion chvilek Benjamin Roll.

    Doplňuje, že se podle jejich odhadu dostavilo až 60 tisíc protestujících. „Je zaplněno až k Jindřišské ulici,“ dodává Roll.

  • Babiš musí odstoupit, zní požadavky

    Požadujeme demisi Andreje Babiše, řekl Benjamin Roll. „Prokázaný lhář nemá na pozici premiéra co dělat. Audit hovoří jasně,“ dodal.

  • Přístup ministerstva je skandální

    „Ministerstvo pro místní rozvoj kryje Andreje Babiše. Je skandální, že nehájí zájmy občanů a státu,“ pokračují Roll s Minářem.

  • Andrej Babiš ovládá Agrofert a nelegálně čerpá dotace, uvádějí organizátoři

    Benjamin Roll a Mikuláš Minář z Milionu chvilek pro demokracii zahájili demonstraci minutou ticha za oběti ostravské střelby. Pak už se pustili do Andreje Babiše. „Audit Evropské komise konstatoval, že je ve střetu zájmů a ovládá Agrofert, který tak pobírá dotace nelegálně. Znamená to, že nám Andrej Babiš tři roky lhal,“ zaznělo mimo jiné z pódia.

  • Horní část Václavského náměstí je zaplněna

    Horní část Václavského náměstí je zaplněna. Lidé čekají, až demonstrace začne.

  • Lidé už se scházejí. Konec vlády jedné straky, hlásá transparent

    Na demonstraci za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Václavském náměstí v Praze už dorazilo podle zpravodaje ČTK prvních několik set lidí. Protest oficiálně začne v 18:00. Policie zatím neuzavřela horní část náměstí pro automobily, lidé  stojí v jeho středu před pódiem, nad nímž je nápis „Konec vlády jedné straky“.

Reklama

Hlavní zprávy