Hlavní obsah

Protest proti FAČR prošel bez trestu. Jak zareagují další nespokojené kluby?

Připomeňte si, jak vypadala netradiční forma protestu v podání hráčů Opočna a Přepych.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Protest Opočna a Přepych proti současným strukturám ve vedení českého fotbalu se obešel bez disciplinárního trestu. Akce z minulého týdne ovšem rezonuje fotbalovým prostředím v regionech a dá se očekávat, že se k ní přidají další kluby.

Článek

„Pro fotbal jako takový to samozřejmě dobré nebylo. Zároveň si však nemyslím, že by šlo o něco tak strašného, abychom to museli trestat či postihovat. Uvidíme, jaký bude mít celá tato kauza vývoj v budoucnu,“ řekl Seznamu předseda Disciplinární komise Královehradeckého kraje Josef Koňák.

O co šlo? V utkání I. B třídy Královehradeckého kraje mezi Spartakem Opočno a SK Přepychy se aktéři zápasu domluvili a po úvodním hvizdu si přihrávali ve středovém kruhu. Během toho přečetl hlasatel do éteru prohlášení obou klubů, ve kterém se vymezují proti současnému stavu českého fotbalu.

„Podle mě na kraji spíš kalkulují s tím, že celá situace teď utichne a oni budou mít zase klid. Nečekám žádnou divočinu, ale věřím, že díky předešlé medializaci se k nám přidají další kluby v Česku,“ myslí si Martin Šnajdr, trenér Spartaku Opočno.

Právě jeho článek v Orlickém týdeníku byl prvopočátkem předchozích událostí. Zazněly v něm totiž negativní názory na stav českého fotbalu a kontroverzní reakce Tomáše Rejzka, který působil i v mládí i v pražské Slavii.

„Můj osobní dojem je takový, že skutečný trest pocítíme o víkendu, kdy hrajeme doma. Počítám, že budou zástupci svazu striktně kontrolovat věci jako správná nosítka, dodržený počet osmi pořadatelů, cedulky na všechno a podobné nesmysly,“ říká aktuální trenér Přepych Tomáš Rejzek. „Nikdo z nás ale nikdy nezapomene na to, že jsme českému fotbalu nastavili obličej. Mladší kluci, kteří ani na začátku pořádně nevěděli, o co jde, šli za námi a teď chápou společenský přesah této akce proti zlu. Za dva měsíce totiž budeme slavit 30 let od sametové revoluce a já jsem nesmírně rád, že jsme takhle vystoupili z davu. Za poslední čtyři dny mi je lépe než za celou fotbalovou kariéru. Ukázali jsme mladým, že bojovat je důležité.“

Velkou odezvu má protest také u vůdců projektu Čistý fotbal, který se snaží o změnu poměrů v tuzemském fotbale.

„Musím říct, že jsem moc rád, že žádný postih nepřišel, ovšem podle mě to je z toho důvodu, že se na kraji zkrátka bojí, a tak dělají, že se nic neděje. Žádný trest neudělili, protože nechtějí, aby se to rozmázlo ještě víc. Doufají, že celá věc vyšumí jako všechno,“ hodnotí rozhodnutí disciplinární komise Lukáš Říha.

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr a Martin Malík – dva nejvýše postavení muži českého fotbalu.

Právě on je předsedou spolku Čistý fotbal. Důležité však podle něj bude, aby se k protestu přidaly i další kluby. A právě tady může podle Říhy přijít největší zádrhel.

„Mám informace, že se podobné akce budou v příštích týdnech konat v Klíčanech či ve Velkém Březně. Některé kluby ale naráží třeba na to, že by se rády připojily, ale neshodnou se na tom se svým soupeřem. Zároveň už z minulosti vím, že spousta klubů od podobných aktivit na poslední chvíli odstoupí, protože se bojí represí a postihů. Věřím, že podobných akcí se i přesto během sezony uskuteční ještě mnoho.“

Fakt, že nepůjde o akci jednoho, dvou víkendů, ale protest se bude prolínat celou sezonou, může mít případně daleko větší dosah. „Není to problém jen fotbalu na nižších úrovních. Podívejte se na Spartu, která vydala na konci srpna prohlášení, ve kterém upozorňuje na nestandardní prostředí, které vytváří sami rozhodčí. Není tedy divu, že se ozývají i takové kluby jako Opočno. Za tyhle reakce jsem nesmírně rád, i když někomu se to může zdát jako házení hrachu na stěnu, tak to smysl má,“ dodává Lukáš Říha.

Podhoubí pro potenciální změnu může být právě u hráčů, kteří nastupují v nejnižších českých soutěží. „Přesně tak, tihle kluci by se o tuhle konkrétní věc měli začít víc zajímat, jinak to nepůjde. Není to o funkcionářích, kteří jezdí na valné hromady FAČR a odkývají vám úplně všechno. Tam klidně mohou jezdit plyšoví medvědi, za které bude zvedat ruku někdo jiný,“ myslí si Martin Šnajdr ze Spartaku Opočno a dodává.

„Podporu jsme dostali obrovskou, kluby na regionálních úrovních s námi sympatizují. Bohužel u většiny figuruje velký strach. Jeden člověk mi například řekl, že si nemyslí, že by Roman Berbr ovlivňoval zápasy v naší soutěži. O tom to ale přece vůbec není. Nám jde o celkovou atmosféru a nastavení systému fotbalu v Česku. Každý se totiž bojí restrikcí a pokut, na které je český fotbal specialista.“

Vedení českého fotbalu argumentuje tím, že pokud se klubům ve fungování FAČR něco nelíbí, není nic jednoduššího, než při následujících volbách vyměnit stávající garnituru. „Staré struktury, které vedou kraje a okresy, spoléhají na to, že to nikdo jiný dělat nechce. Pravda je ale jiná. Takových lidí je spousta, ale nechtějí být spojováni se současným fungováním fotbalu. Je to začarovaný kruh,“ doplňuje Lukáš Říha.

Reklama

Doporučované