Hlavní obsah
Online

Rozjezd očkování v únoru? Podle Blatného se naopak zpomalí

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií doma i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko: Index PES klesl o čtyři body na 69 bodů. Opět ale mírně vzrostlo reprodukční číslo. Za první tři lednové týdny zemřelo přes 3300 lidí, více než za celý loňský prosinec.

- Česko: Stoupenci iniciativy Chcípl PES, kteří kritizují vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody, v sobotu i přes zákaz otevřou své podniky.

- Česko: Ministr zdravotnictví Jan Blatný dostal druhou dávku očkování. Při té příležitosti řekl, že dodávka vakcín od firmy Pfizer se sníží o 20 procent. Bude podle něj dost zásob na druhé kolo dávek, zpomalí se ale očkování nových zájemců.

- Británie: Podle britského premiéra Borise Johnsona by mohla být britská mutace covidu-19 více smrtelná než původní virus. Dodává ale, že informací o nové mutaci je stále málo na to, aby domněnka mohla být potvrzena.

- Čína: Čína v sobotu, kdy si připomíná první výročí zavedení lockdownu ve městě Wu-chan, ohlásila mírný nárůst počtu nových případů nákazy.

  • Za leden zemřelo s koronavirem 3372 lidí

    V lednu zemřelo v Česku s koronavirem dosud 3372 lidí, více než za celý prosinec. Od začátku epidemie zemřelo 15 270 nakažených, nejvíce v listopadu.

  • Libanonský zdravotnický systém je na pokraji kolapsu

    Tamní nemocnice hlásí nedostatek lůžek, léků, ventilátorů i personálu. Podle libanonských lékářů bylo uvolňování opatření v období vánočních svátků velkou chybou. V zemi byly o svátcích otevřené například bary i kluby.

  • Švédsko plánuje dočasně uzavřít hranice s Norskem

    Švédsko plánuje dočasně uzavřít hranice se sousedním Norskem. Chce tak zamezit nekontrolovanému šíření britské mutace covidu-19 v zemi. Mutace je totiž v sousedním Norsku na vzestupu.

    Od loňského prosince mají do Švédska kvůli britské mutaci zákaz vstupu i cestující ze Spojeného království.

  • Španělský náčelník generálního štábu rezignoval, předbíhal při očkování

    Španělský náčelník generálního štábu Miguel Angel Villaroya rezignoval na svou funkci kvůli obviněním, že se nechal naočkovat proti covidu-19 dřív, než na něj přijde řada. I ve Španělsku přitom mají vakcínu přednostně dostat například senioři.

  • Britští vědci: Je moc brzy tvrdit, zda je britská mutace smrtelnější

    Britští vědci reagují na páteční tvrzení premiéra Borise Johnsona o vyšší míře úmrtnosti u britské mutace covidu-19. Podle nich je ale stále moc brzy tvrdit, zda je mutace opravdu smrtelnější. Domnívají se, že tamní vláda mohla s informací přijít, aby motivovala občany k dodržování přijatých restrikcí.

  • Egypt zítra zahájí očkování vakcínou Sinopharm

    Egypt zahájí očkování proti covidu-19 v neděli. První budou na řadě lékaři, uvedl tamní prezident Abd al-Fattáh as-Sísí. Podle Reuters v pátek Egypt zaznamenal 748 nových případů a 52 úmrtí. Zdravotníci však tvrdí, že skutečné číslo je pravděpodobně mnohem vyšší kvůli relativně nízké míře testování a nezohledňování všech výsledků.

    První dávku vakcín obdržel Egypt od čínské společnosti Sinopharm už v prosinci.

  • Více než polovina Čechů by se nechala očkovat proti covidu-19

    Očkovat proti nemoci covid-19 by se nechalo 58 procent lidí, a to hlavně kvůli strachu o zdraví nejbližších. Ukázal to průzkum STEM/MARK pro Českou televizi.

    Zhruba čtvrtina oslovených by si vakcínu aplikovat nenechala většinou proto, že jí nedůvěřuje. Procento respondentů už injekci dostalo. Zastánců očkování podle ČT přibylo.

  • Laschet: Strategie pro život po uzávěře je ještě daleko

    Dlouhodobá strategie otvírání po plošné uzávěře nebude až do léta možná. Řekl to dnes podle agentury nový předseda nejsilnější německé strany, Křesťanskodemokratické unie (CDU), Armin Laschet na okraj regionálního sněmu své strany ve Stuttgartu. Podobně se Laschet vyjádřil v rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Politik poukázal mimo jiné na neustálé změny chování koronaviru a varoval před diskuzemi o brzkém uvolňování opatření.

    Podle Lascheta je nerealistické předpokládat, že do léta bude k dispozici dlouhodobý koncept pro život po koronavirovém lockdownu. „Do léta nebudeme moci mít žádnou strategii, protože přibývají stále nové skutečnosti, na které musíme reagovat,“ řekl dnes konzervativní politik.

  • Pekingský projekt: 48 hodin na otestování 2 milionů obyvatel

    V Pekingu dnes probíhá druhý den masivního testování na covid-19. Za 48 hodin má Peking v plánu otestovat 2 miliony lidí. Cílem je převzít kontrolu nad nově vzniklým ohniskem.

  • Nemluvte v metru, doporučují francouzští lékaři

    Cestující v dopravních prostředcích by se měli vyvarovat hovoru se spolucestujícími nebo hovoru po telefonu, radí lékaři francouzské Národní lékařské akademie. Tvrdí, že opatření by mohlo vést k snížení rizika přenosu covidu-19.

  • Ústav ve Francii navrhl dávat druhou dávku vakcíny až po 42 dnech

    Francouzský zdravotnický ústav (HAS) dnes navrhl, aby zdravotníci druhou dávku vakcíny proti covidu-19 podávali až po šesti týdnech namísto stávajících 21 až 28 dní. Očkování tak podle ústavu během měsíce dostane o 700 000 lidí více a účinnost očkování nebude ohrožena, píše list Le Figaro. Důvodem pro prodloužení rozestupu dávek jsou obavy z nedostatku preparátů a ze zhoršení epidemické situace.

    Světová zdravotnická organizace již dříve uvedla, že odstup druhé dávky by měl být 21 až 28 dní. Kvůli opožděným dodávkám vakcíny oddalují druhou dávku i další země. V Británii je to až 12 týdnů, tamní lékaři ale žádají, aby to bylo nejvýše šest týdnů. HAS ve své zprávě uvedl, že i nadále mají při očkování mít přednost senioři nad 75 let a zejména ti, kdo mají zdravotní komplikace. Doposud byl rozestup dávek u seniorů tři týdny a u zdravotníků čtyři týdny.

  • Švédsko podle premiéra selhalo v boji s pandemií

    Švédský premiér Stefan Lofven uvedl, že jeho vláda měla na počátku postupovat důsledněji v boji s koronavirem, především v oblasti testování a ochraně nejstarších věkových skupin. Premiér uvedl, že za to nese „plnou odpovědnost“.

  • Ministryně zdravotnictví Srí Lanky pila lektvary, teď má covid

    Ministryně zdravotnictví Srí Lanky čelí kritice, že pila „kouzelný“ bylinný lektvar, o němž veřejně prohlašovala, že chrání před koronavirem. Její úřad dnes potvrdil, že ministryně Pavitra Vannijáráččiová měla pozitivní test na covid-19 a ona i její spolupracovníci půjdou do domácí karantény, píší agentury.

    Na Srí Lance se používá moderní medicína i tradiční léčitelství. Ministryně používala sirup, který šaman vyrobil z medu a muškátového ořechu. Recept mu prý ve snu poradila hinduistická bohyně Kálí, aby tak zachránil lidstvo před epidemií. Poté, co ministryně sirup propagovala, stály tisíce lidí frontu, aby si ho u něj obstaraly. Lékaři uvedli, že údajně léčivý sirup nemá na virus žádný vliv.

  • Na protest se otevírají některé restaurace

    Po pětitýdenní pauze se v sobotu dopoledne otevřely restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce, které zůstaly zavřené od 18. prosince v rámci protiepidemických opatření. Majitel restaurací Martin Macek se rozhodl připojit k iniciativě Chcípl PES, která kritizuje vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii nového koronaviru restaurace a hospody a na dnešek zorganizovala celostátní protestní akci. „K protestní akci jsem se připojil, protože si myslím, že nařízení vlády a to, co s námi posledních pět měsíců dělá, je špatně. Je vidět, že počty nákaz stále stoupají nahoru, restaurace jsou přitom víceméně od října zavřené,“ uvedl Macek.

  • Očkování v únoru zpomalí

    Pro Českou republiku se v příštích týdnech sníží dodávka vakcín proti nemoci covid-19. Po absolvování druhého kola očkování to novinářům v Brně řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se proti původním předpokladům sníží dodávka od Pfizeru zhruba o 20 procent. Podle ministra budou vakcíny na druhé kolo dávek, ale v únoru se zpomalí očkování nových zájemců. „Znamená to zpomalení očkování v průběhu února,“ uvedl Blatný.

  • Blatný dostal druhou dávku očkování

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) absolvoval v sobotu ve Fakultní nemocnici Brno druhé kolo očkování proti nemoci covid-19. Spolu s ním nemocnice pozvala na očkování pět seniorů, řekla ČTK mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Důvodem je, aby se využila celá ampule vakcíny, které obsahuje šest dávek.

  • Japonsko bojuje s třetí vlnou covidu, zemřelo přes 5000 lidí

    Počet úmrtí spojených s koronavirem SARS-CoV2 v Japonsku stále zrychluje, celkem již podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo více než 5000 lidí. Souostroví se 127 miliony obyvatel se potýká s třetí vlnou epidemie. Premiér Jošihide Suga již dříve vyhlásil stav nouze v 11 ze 47 prefektur včetně Tokia, Ósaky a Kjóto, píše agentura Kjódó.

    Hranici tisíce obětí s covidem Japonsko zaznamenalo v červenci, dva tisíce v listopadu, 3000 na konci prosince. V deseti prefekturách je čtvrtý, nejvyšší stupeň protiepidemických opatření. Lékaři varují, že kvůli přetížení nemocnic by někteří pacienti nemuseli dostat odpovídající léčbu.

  • Thomayerova nemocnice očkovala příbuzné zdravotníků „jako benefit“

    Thomayerova nemocnice očkovala mimo pořadník příbuzné zaměstnanců starší 80 let, píše server iRozhlas.cz. „Tuto alternativu jsme zavedli minulý týden, abychom dali našim zaměstnancům nějaký benefit. Dostanou to přednostně a mají to tady u nás, takže si sem mohou toho svého tatínka nebo maminku přivézt,“ řekl serveru náměstek pro léčebnou péči Petr Čech. Po týdnu očkování akci zastavila.

  • Galerie: Kdo už je v Česku naočkovaný díky postavení nebo konexím

  • Hongkong zavřel doma tisíce lidí, chce je do 48 hodin otestovat

    Úřady v Hongkongu dnes uzavřely kvůli šíření koronaviru do dosud nejpřísnější karantény tisíce lidí v jedné z nejchudších a hustě osídlených čtvrtí. Obyvatelé musejí zůstat doma, dokud nebudou otestováni na virus SARS-CoV-2, oznámily dnes světové agentury. Úřady chtějí všechny osoby ve vytyčené zóně otestovat do 48 hodin.

    „Obyvatelé budou muset zůstat ve svých prostorách, než budou mít výsledky testů, aby se vyhnuli infekci,“ řekla novinářům hongkongská ministryně zdravotnictví Sophia Chanová. Nařízení se týká zhruba 10 000 lidí, přiblížila agentura AFP, podle níž lidé budou moci své byty opustit pouze v případě, pokud se prokáží negativním testem na koronavirus. Zhruba sedmimilionový Hongkong od vypuknutí pandemie zaznamenal necelých 10 000 případů nákazy, přičemž skoro 170 lidí s covidem-19 zemřelo.

Reklama

Hlavní zprávy