Hlavní obsah

Protest zaměstnanců ČEZ. Přejí si mzdy o 13,8 procenta vyšší, firma nabízí jen 3,5 procenta

Průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63 805 korun.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Část zaměstnanců energetické Skupiny ČEZ dnes protestovala za vyšší růst mezd.

Článek

V úterý se konalo shromáždění před Jadernou elektrárnou Temelín a před budovou ČEZ v pražské Michli, kde protestovalo asi 80 zaměstnanců firmy. Požadovali zvýšit v příštím roce tarifní a smluvní mzdy včetně příplatků o 13,8 procenta, ale také zkrátit pracovní dobu u nepřetržitých provozů a šest týdnů dovolené.

Po sedmi kolech kolektivního vyjednávání není shoda v žádném bodě. Zaměstnanci ČEZ to uvedli v prohlášení, které četli během protestu. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v pondělí řekl, že firma chápe dnešní akci jako akci odborů v rámci jednání.

„Vedení ČEZ předložilo odborům svoji nabídku a nyní se čeká na odpověď. Návrh vedení znamená, že během následujících dvou let by vzrostla výše základního tarifu o 11 procent, v případě pracovníků ve výrobě a distribuci odměňovaných tarifní mzdou,“ dodal mluvčí. Připustil, že v některých firmách skupiny firma navrhuje navýšení nižší. Celá Skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27 tisíc lidí, z toho zhruba 20 tisíc lidí v Česku.

„Náš požadavek na růst mezd je růst o 13,8 procenta, pak další požadavky na benefity,“ uvedl v pondělí šéf odborů v Jaderné elektrárně Temelín Vladimír Hronek.

Šnobr chce po soudu novou valnou hromadu ČEZ. A na ní probrat Počerady nebo opční program

Firma žaluje ČEZ o 81 milionů. Vadný transformátor jí víc než deset let násobil spotřebu

Protestující před sídlem ČEZ měli na sobě reflexní vesty s logem firmy. Někteří drželi v rukou transparenty s texty: „Za profesionální práci profesionální mzdy“ nebo „Nešetřete na odbornících, utečou vám“. Po ukončení protestu v 11:15 je odvezly autobusy.

Průměrnou mzdu ve firmě ČEZ nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Euro v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63 805 Kč.

Průměrná hrubá mzda v ČR se pak ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2 458 korun na 31 516 Kč. Nominální nárůst tak činil 8,5 procenta, reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent, uvedl dnes ČSÚ.

Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,8 procenta na 27 719 korun. ČEZ je největší česká energetická firma. Loni jí meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard Kč. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy.

Reklama

Doporučované