Hlavní obsah

Protestní pochod v Cannes. Na červeném koberci demonstrovaly i Salma Hayeková a Cate Blanchettová

Protestu se zúčastnilo 82 hereček, režisérek a producentek. Video: AP

 

Reklama

Hvězdy světového filmu na červeném koberci symbolicky demonstrovaly za zrovnoprávnění mužů a žen ve filmovém průmyslu.

Článek

82 filmových osobností včetně herečky Cate Blanchettové a režisérky Agnés Vardaové dnes při symbolickém protestu na červeném koberci mezinárodního festivalu v Cannes vyzvalo k rovnosti obou pohlaví ve filmové branži. Informovala o tom agentura AFP.

„Jako ženy čelíme každá svým vlastním jedinečným výzvám, ale na těchto schodech dnes stojíme společně na znamení našeho odhodlání a oddanosti změně a pokroku,“ stálo v prohlášení, které Blanchettová a Vardaová společně přečetly na červeném koberci. Protest za zrovnoprávnění žen a mužů i kampaň proti sexismu #MeToo přišly podpořit také Jane Fondová, Salma Hayeková, Kristen Stewartová, Claudia Cardinalová a řada dalších osobností světového filmu.

Počet žen, které se symbolického protestu zúčastnily, odpovídá počtu ženských filmařek, které byly se svými snímky vybrány do hlavní soutěže festivalu za jeho více než sedmdesátiletou historii. Stejné pocty se za toto období dostalo přesně 1866 filmům režírovaných muži, uvedla agentura AP.

Symbolická akce se uskutečnila před premiérou filmu Les filles du soleil (Dívky slunce) Francouzky Evy Hussonové, který popisuje příběh kurdské ženské bojové jednotky. Z 21 snímků soutěžících v hlavní kategorii jsou letos pouze tři režírované ženami. Spolu s Hussonovou jsou na cenu Zlatá palma nominovány ještě režisérky Nadine Labakiová a Alice Rohrwacherová.

Reklama

Doporučované