Hlavní obsah

Protestovala proti Lukašenkovi. Teď si Kalesnikavová odsedí 11 let

Foto: Profimedia.cz

Maryja Kalesnikavová v kleci pro obžalované s úsměvem na tváři ukazuje symbol srdce (archivní snímek).

Reklama

Soud v běloruském Minsku v pondělí poslal opoziční političku Maryju Kalesnikavovou na jedenáct let do vězení. O rok kratší trest si vyslechl další opozičník Maxim Znak.

Článek

Maryja Kalesnikavová byla jednou z hlavních tváří a organizátorů loňských protestů proti zfalšovaným prezidentským volbám a nedemokratickému režimu diktátora Alexandra Lukašenka. Mezinárodně známou tváří se stala na jaře, když se autoritářskému režimu postavila společně s Veronikou Capkalovou a Svjatlanou Cichanouskou, která nakonec kandidovala ve volbách proti Lukašenkovi.

Zatímco Cichanouskou režim donutil k emigraci do Litvy a zemi opustila i Capkalová, Kalesnikavovou loni 7. září unesli maskovaní muži a posléze se ji násilím pokusili dostat z Běloruska na Ukrajinu. Jedna z opozičních lídryní ale roztrhala svůj cestovní pas a z auta, které ji mělo vyvézt ze země, vylezla oknem. Nakonec byla zadržena a skončila ve vazbě kvůli obvinění z pokusu o nelegální přechod hranice.

Veřejný byl jen rozsudek

Proces s Kalesnikavovou začal letos na začátku srpna a konal se za zavřenými dveřmi bez účasti médií. Rozsudek vyhlásil soud veřejně. Před budovou soudu stála dopoledne dlouhá řada lidí, kteří chtěli Kalesnikavové vyjádřit svou účastí solidaritu. Do soudní místnosti se dostal i otec opoziční lídryně.

Společně s Kalesnikavovou si v pondělí vyslechl odsuzující rozsudek také čtyřicetiletý advokát Maxim Znak, který byl rovněž členem koordinační rady opozice. Oba strávili ve vyšetřovací vazbě přes 10 měsíců a hrozilo jim až 12 let za mřížemi za „spiknutí s cílem uchopení moci“ a za „výzvy k akcím ohrožujícím národní bezpečnost“. Kalesnikavová nakonec dostala trest 11 let a Znak 10 let.

Kalesnikavová a Znak loni pracovali ve volebním štábu Viktara Babaryky, kterému úřady nedovolily kandidovat na prezidenta proti Lukašenkovi.

Cichanouská: Jsou to hrdinové

„Maryja a Maxim jsou pro Bělorusy hrdinové. Režim chce, abychom je viděli zdrcené a vyčerpané. Ale podívejte se – usmívají se a tancují. Oni vědí, že je propustíme mnohem dříve než za 11 let. Rozsudky nad nimi by nás neměly vylekat – to by Maxim ani Maryja nechtěli,“ napsala na Twitteru po vyhlášení rozsudku Svjatlana Cichanouská a přiložila video, ve kterém jsou oba představitelé opozice v kleci pro obžalované a usmívají se.

Za boj za demokracii je Kalesnikavová mezi finalisty Ceny Václava Havla za lidská práva. Jméno laureáta se vyhlásí na konci září na valné schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

Lukašenkův režim loňské protesty potlačil násilím a v represích pokračuje. Tisíce lidí byly nuceny emigrovat, často do Litvy a Polska, a mnozí další lidé skončili kvůli smyšleným obviněním za mřížemi.

Reklama

Doporučované