Hlavní obsah

Protestům navzdory. Čunkodomky v Chanově budou mít tvar kvádru a tři patra

Foto: město Most

Kontejnerové bydlení v podobě, v jaké je známé ze Vsetína.

Reklama

Po dlouhých dohadech je již jasné, jak bude vypadat kontejnerové bydlení, takzvané čunkodomky, v mostecké sociálně vyloučené lokalitě Chanov. Půjde o třípatrový kvádr složený z jednotlivých kontejnerů s 18 byty.

Článek

Kontejnery za pětadvacet milionů korun vzniknou příští rok za kruhovým objezdem ve Zlatnické ulici. Proti stavbě čunkodomků brojí petice.

Projektová dokumentace na výstavbu obytných kontejnerových domů je nyní po značných obstrukcích veřejně dostupná díky opozičnímu mosteckému zastupiteli Adamu Komendovi (Piráti). Získal ji až na základě žádosti podle zákona č. 106 o svobodném přístupu k informacím. „Projekt nyní analyzují odborníci, například architekti a urbanisté. Stanoviska k projektu by měla být známa v řádu týdnů,“ uvedl Komenda na serveru Romea.cz.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, proti výstavbě čunkodomků vznikla petice. „Hlavním důvodem je obava z rozšíření ghetta na sídlišti Chanov. Obyvatelé sídliště Chanov již několik let pracují na celkovém zlepšení podmínek na sídlišti a na odstranění nálepky ghetto,“ uvedl autor petice Ján Chromý. „Jsme přesvědčeni, že zastupitelé města Mostu mají v plánu do plechové osady – obytných kontejnerů –, která vyroste na sídlišti Chanov, sestěhovat problémové obyvatele z problémových ulic na území Mostu. Dalším důvodem je obava z rozšíření plechových osad do celé České republiky. Obáváme se toho, že okolní města budou po vzoru Mostu zakládat na svých okrajích stejné osady, do kterých budou stěhovat lidi z chudých čtvrtí, a Česká republika se stane známou svými kontejnerovými plechovými osadami na okraji měst.“

Označení čunkodomky vychází z projektu, který před lety prosadil ve Vsetíně jeho někdejší starosta a bývalý zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Radnice chce nicméně podle svého vyjádření obyvatelům Chanova představit vizualizaci nového typu bydlení co nejdříve. „Prezentaci v Chanově řešíme s ohledem na dění kolem koronaviru. Myslím si, že veřejné projednání bude možné spíše na přelomu roku. Každopádně ho před realizací či vyhlášením veřejné zakázky dělat budeme,“ uvedl podle Mosteckého deníku náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST).

Plán výstavby kontejnerů v Chanově již dříve odsoudila bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. „Dospěla jsem k závěru, že výstavba modulového bydlení na sídlišti Chanov ve svém důsledku posílí segregaci romských obyvatel Chanova a představuje diskriminaci v oblasti bydlení z důvodu etnického původu,“ napsala ve své zprávě na základě místního šetření.

Kvůli plánované stavbě kontejnerů v Chanově rovněž ukončila s městem Most spolupráci i Agentura pro sociální začleňování.

Sídliště Chanov se nachází asi dva kilometry od Mostu na návrší západně nad osadou Chanov, která je místní částí obce Obrnice. Sídliště vzniklo v roce 1978, když zde postupně vyrostla základní škola a 13 obytných bloků se zhruba 400 byty. Sem pak byli postupně přestěhováni Romové ze Starého Mostu, který byl zbourán kvůli těžbě hnědého uhlí.

Foto: Romea

Místo, kde mají vyrůst čunkodomky.

Na sídlišti bylo původně 400 bytů, v nichž podle odhadu města mohlo bydlet 1000 až 2000 lidí. „Loni mělo trvalý pobyt v Chanově 1171 osob. Skutečně tam bydlelo méně než 700 osob. Celkový počet bytů byl 253,“ řekla ČTK mluvčí radnice Klára Vydrová.

Iniciátor protestní petice Ján Chromý na radnici stále apeluje: „My, obyvatelé sídliště Chanova, si jsme plně vědomi toho, že je třeba problém ve vyloučených lokalitách na území Mostu řešit, ale tím, že se budou na okrajích měst vytvářet plechové kontejnerové osady, se problém nevyřeší a jenom se přesune tam, kde na něj nebude vidět.“

Reklama

Doporučované