Hlavní obsah

Protesty a nejistota. Po hurikánu zasáhla Haiti další katastrofa, volba prezidenta

Video: Anita Baselová

 

Reklama

V druhých volbách sice byznysmen Jovenel Moise získal už v prvním kole dostatek hlasů, země ale proti „banánovému magnátovi“ protestuje dál.

Článek

Haiti se nevypořádává jen s následky hurikánu Matthew, zemí otřásají také politické protesty.

Místní se bouří kvůli nové hlavě státu. V prezidentských volbách zvítězil obchodník s banány Jovenel Moise. Přezdívaný „banánový magnát“ vyhrál už loni v říjnu, kdy se na Haiti konalo první kolo prezidentských voleb. Výsledky však byly kvůli masivním podvodům anulovány. A ani nynější volbu ostatní kandidáti neuznali.

Haiťané Moiseho z manipulace voleb podezřívají i nadále. Do ulic vyšli už v den konání voleb 20. listopadu, kdy se v chudinské oblasti La Saline nedaleko hlavního města Port-au-Prince policie střetla s příznivci jedné z protikandidátek. Policisté proti nim museli použít slzný plyn.

Čtvrť La Saline patří k podporovatelům levicové strany Fanmi Lavalas, která do boje o prezidentské křeslo vyslala političku Maryse Narcisseovou.

Klid není ani přímo v hlavním městě. Protestující, kteří nehodlají uznat vítězství Moiseho, vyšli do ulic i v následujících dnech. Minulé pondělí a úterý házeli kameny a stavěli zátarasy z pneumatik, které pak zapalovali. Ambasáda Spojených států má podle agentury Reuters zprávy o demonstracích i ve městě Malpasse, které leží poblíž hranice s Dominikánskou republikou.

Nízká volební účast

K volbám přišlo z šesti milionů oprávněných voličů jenom 20 procent Haiťanů. Ani při loňských říjnových volbách se neúčastnilo o moc více lidí, hlasovalo méně než 30 procent z nich. Původně se neočekávalo, že by někdo z 27 kandidátů překonal hranici padesáti procent hlasů hned v prvním kole. Moise ale překvapivě získal 55,67 procenta hlasů, druhé kolo se tak konat nebude.

Hlavním soupeřem byl zástupce opozice Jude Célestin, který získal 19,52 procenta hlasů. Další z kandidátů Jean-Charles Moise obdržel 11 procent hlasů, Maryse Narcisseová pak téměř devět.

Připomeňte si, jak Haiti zasáhl hurikán Matthew.

Nový prezident nebude mít nouzi o výzvy. Haiti čelí vysoké nezaměstnanosti a hyperinflaci. Moise proto desetimilionové zemi slibuje reformy, které zvýší stabilitu a sníží korupci. „Korupce je hlavní brzda (rozvoje) v chudých zemích,“ citovala Moiseho agentura Reuters. „Na nejvyšších úrovních vlády musíme nastavit jasný tón jít příkladem,“ uvedl. Také hodlá zatočit se závislostí země na mezinárodní pomoci.

Volby oddálil hurikán Matthew

Vítěz voleb Moise patří ke středopravicové straně PHTK předešlého prezidenta Michela Martellyho. Tomu se podle jeho uměleckého jména přezdívá „sladký Miky“. Před svým zvolením neměl žádné politické zkušenosti, voličům uchvátilo jeho charisma populárního zpěváka. I on ve své předvolební kampani sliboval zásah proti korupci, která Haiti vládne už desítky let.

Martelly ve funkci skončil začátkem letošního února. Prezident a předsedové obou komor parlamentu ale podepsali dohodu o vytvoření přechodné vlády a zvolení prozatímního prezidenta Jocelerme Priverta. Ten občany vyzval, aby i v nových volbách vyjádřili svůj názor.

Další hlasování se původně mělo konat 9. října, odložilo se ale kvůli hurikánu Matthew, který zabil 573 lidí a dalších 175 tisíc Haiťanů donutil odejít ze svých domovů. Podle španělské agentury EFE tak mezi obyvateli převládá apatie. „Lidé jsou otrávení politiky i volbami samotnými," řekla EFE Haiťanka, která se představila jako Melissa.

Reklama

Související témata:

Doporučované