Hlavní obsah

Protesty milionu lidí za důvěru dceři šamana, jihokorejská prezidentka je krok od sesazení

 

Reklama

Pak Kun-hje odvolal jihokorejský parlament, rozhodnutí musí potvrdit ústavní soud. Pokud se tak stane, bude to poprvé v historii státu.

Článek

Už několik měsíců čelí jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje korupčnímu skandálu, kvůli kterému opakovaně vyšly do ulic Soulu statisíce lidí s žádostí o prezidentčino odstoupení. Ta sama odejít z funkce nemůže, přestože svoji rezignaci už dříve nabídla.

Nakonec prezidentku v pátek sesadil jihokorejský parlament, který o odvolání rozhodl v tajném hlasování. O jejím dalším setrvání ve funkci hlavy státu ale definitivně rozhodne až ústavní soud, který na to má 180 dní. A ten už v roce 2004, kdy se takzvaný impeachment týkal prezidenta Ro Mu-hjona, rozhodnutí parlamentu zvrátil. Pravomoci prezidentky zatím převezme premiér Hwang Kjo-an.

V zákonodárném sboru se podle očekávání našla nutná dvoutřetinová většina. Pro odvolání prezidentky hlasovalo podle agentury Reuters 234 poslanců a 56 jich bylo proti, čímž byla pohodlně zajištěna dvoutřetinová většina v 300členném zákonodárném sboru. Ostatní hlasy byly neplatné nebo se poslanci nezúčastnili či zdrželi hlasování.

Z výsledků je patrné, že impeachment podpořily také desítky členů prezidentčiny vládnoucí Strany nových obzorů.

Prezidentka a dcera šamana

Korupční skandál se týká hlavně prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil, která je podezřelá, že blízký vztah k prezidentce zneužila k vlastnímu obohacení. Čche už byla obviněna a státní zastupitelství také oznámilo, že existuje podezření na prezidentčinu spoluvinu. Prezidentka se minulý týden omluvila a oznámila, že je připravena z funkce odstoupit, pokud parlament připraví bezpečné předání moci. Opozice ale její nabídku odmítla.

Vliv na hlavu státu získala Čche Son-sil díky svému otci, šamanovi a bývalému vůdci sekty Víra věčného života. Tento šestkrát ženatý muž se stal mentorem Pak Kun-hje, když byla v roce 1974 zavražděna její matka. Tvrdil tehdy, že měl sen, v němž ho zavražděná prosila, aby pomáhal její dceři. Když Čche Te-min v roce 1994 zemřel, začala se s Pak Kun-hje stýkat jeho dcera.

Podle mnohých svědectví měla Čche Son-sil na prezidentku výrazný vliv podobně jako dříve její otec a své postavení s nástupem Pak Kun-hje do vedení země začala zneužívat. Podle prokuratury vydírala velké podniky, aby financovaly neziskové organizace a je tak podezřelá z korupce a praní špinavých peněz. Prezidentce také upravovala projevy a zasahovala do domácí i zahraniční politiky.

Za odchod prezidentky začali Jihokorejci v Soulu pravidelně demonstrovat každou sobotu a zatím do ulic vyrazili šestkrát po sobě. Naposledy odhadli organizátoři účast na 1,7 milionu lidí, což bylo zatím nejvíce. Protesty probíhaly poklidně, většina lidí držela v ruce zapálenou svíčku.

Reklama

Doporučované