Hlavní obsah

Protesty na slovenských hranicích. Demonstranti zablokovali jeden přechod

Foto: Youtube/Antonín Vrba, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Slovensko zpřísnilo hraniční režim v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové mutace delta, která již byla potvrzena i na Slovensku.

Článek

Asi 40 protestujících lidí s 15 vozy dnes asi na čtyři hodiny na slovenské straně blokovalo hraniční přechod na Hodonínsku Sudoměřice-Skalica. Protestující požadovali otevření hranic bez kontrol. Protest byl poklidný a vozy přes hranice jezdily takzvanou starou cestou. ČTK to zjistila na místě.

Slovensko zpřísnilo hraniční režim v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové mutace delta, která již byla potvrzena i na Slovensku. V týdnu nečekaně i uzavřelo menší hraniční přechody s ČR, které jsou ale již znovu otevřené. Sudoměřice jsou v těsné blízkosti slovenské Skalice, lidé z obou stran hranic jsou propojeni rodinami a běžně chodí do druhého města na nákupy, za lékařem a do zaměstnání.

Přechod protestující vozy zablokovaly kolem 9:00. V místě se debatovalo, hrálo rádio. Vidět byly i transparenty, některé slovenské, některé české, například „Žádné kontroly na hranicích“ nebo „Stejné podmínky pro všechny.“

Na místě byla slovenská policie, hlídat měla přejezdy na Slovensko. Vzhledem k tomu, že se protest uskutečnil na slovenské straně přechodu, policie na české straně situaci pouze monitorovala, řekl ČTK mluvčí policie David Chaloupka. Kamiony i osobní vozy hraničním přechodem neprojely obousměrně, v místě se otáčely, a jezdily takzvanou starou cestou. Protest byl plánovaný do 14:00, kolem 13:00 byl ale přechod již znovu průjezdný.

Cestující na Slovensko, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, musejí od pátku po vstupu do země nastoupit do karantény. Povinná izolace se nevztahuje například pro tranzitní dopravu a v přechodném období po dobu několika následujících týdnů ani na pendlery.

Reklama

Doporučované