Hlavní obsah

Běloruská revoluce umírá. Porcelánový Lukašenko zatím lyžuje s Putinem

Foto: Profimedia.cz

Běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská na půdě europarlamentu.

Reklama

Článek

„Počet lidí, kteří si udrželi ten počáteční entuziasmus, opravdu klesá,“ reaguje na výrok Cichanouské politoložka Tereza Soušková, která je hostem nového dílu podcastu Checkpoint. Připomíná, že demonstrace po srpnových prezidentských volbách byly obrovské. Aktuálně však běloruskému občanskému hnutí nehraje do karet mrazivé počasí ani efektivní represe Lukašenkova režimu.

Bělorusko a tamní společnost se nyní nachází na pomezí. Podle Souškové má režim pocit, že to „uhrál“ a že se na jaře všechno vrátí do starých kolejí. Není ani jasné, zda Lukašenko dokončí slibovanou změnu ústavy, která by měla zmenšit prezidentské pravomoci. Podle Cichanouské je to však jen zdržovací taktika.

S tím souhlasí i Soušková, jak upozorňuje v podcastu, nová ústava je plně v režii režimu a opozice nemá žádné slovo. Navíc Lukašenka nic nenutí, aby s přijetím spěchal, referendum proběhne pravděpodobně až v roce 2022. „Pokud se mu bude zdát, že situaci normalizoval, novou ústavu smete ze stolu,“ nastiňuje však politoložka možný jarní scénář.

Přesto je opoziční hnutí v Bělorusku stále aktivní a Svjatlana Cichanouská i nadále vede exilová jednání. Sama však přiznává, že je její vyjednávací pozice příznivější, když se o Bělorusku v západních médiích více informuje. „Největší vyjednávací potenciál měla ve chvíli, kdy byly demonstrace násilně rozháněny. Evropa byla zhrozená. Dnes je to trochu upozaděno,“ vysvětluje Soušková, politoložka FF UK a analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

Soušková také připomíná, že běloruské události jsou v posledních týdnech a měsících ve stínu jiných událostí ve východní části kontinentu – Evropa se zabývala a zabývá otravou a následným zatčením ruského opozičníka Alexeje Navalného, pozornost upoutaly boje v Náhorním Karabachu.

„Uplynulo mnoho času a celý proces se dostal do mrtvého bodu, do slepé uličky,“ vrací se Soušková k Bělorusku. A běloruskému režimu se podle ní také daří relativně úspěšně zasahovat do opozičních struktur: „Umí eliminovat lidi s mobilizačním potenciálem.“

Lukašenko je jako porcelánová figurka

Lukašenko zatím snahy občanské společnosti ustál. A pro podporu si chodí například za ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pondělí se společně setkali v černomořském letovisku Soči. Lukašenko požádal Putina o další část úvěru na dostavbu jaderné elektrárny. Oba lídři si spolu zalyžovali a před objektivy médií se projeli na skútrech.

Foto: Profimedia.cz

Lukašenko a Putin v Soči.

„Východní autoritářští lídři neukazují emoce, vytváří si kult toho správného chlapa, který se ničeho nebojí, ani použít sílu,“ porovnává Soušková Lukašenka a Cichanouskou. Ta působí jako prezidentův absolutní protipól, v rozhovorech se nebojí vyjadřovat vlastní úzkost či strach. V očích Bělorusů je to ale spíše pozitivní aspekt.

„Vidí Cichanouskou, které věří a dokážou s ní soucítit, vyjadřuje veřejně to, co sami cítí – bezmoc. Lukašenko působí jako porcelánová figurka za hradbou svých ochránců, nemůžete se ho dotknout. Cichanouská je pro Bělorusy jednou z nich,“ říká expertka na východní Evropu.

Uplynul již půlrok od vypuknutí pouličních nepokojů po celém Bělorusku. Vyvolaly je nelegitimní prezidentské volby, ve kterých podle oficiálních výsledků udržel moc Alexandr Lukašenko. Podle neoficiálních čísel však zvítězila Svjatlana Cichanouská, která kandidovala za svého manžela. Ten stejně jako ostatní opoziční kandidáti skončili ve vězení ještě před prezidentským hlasováním.

Cichanouská musela kvůli hrozící vazbě uprchnout do exilu, kde je se svým týmem dodnes, a veškerá politická opozice je stále zavřená v běloruských věznicích. I represe vůči demonstrantům byly neobyčejně tvrdé. Mezinárodní instituce podporovaly občanskou společnost razantními prohlášeními, ale i finančně. „Je pravda, že se zdá, jako by se na Bělorusko trochu zapomnělo,“ komentuje v Checkpointu aktuální situaci Soušková.

V rozhovoru s analytičkou se dozvíte víc o další strategii exilové opozice a týmu Svjatlany Cichanouské. Opravdu Bělorusko není geopolitický problém? Zajímá se o zemi Evropa jen kvůli Rusku? A nakdy se plánují další velké běloruské protesty? Celou epizodu podcastu Checkpoint si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované