Hlavní obsah

Protesty proti karanténě v USA. Trump je podporuje - a kdo je organizuje?

Foto: Profimedia.cz

Protestující proti karanténě v Severní Dakotě.

Reklama

Spojené státy jsou nejzasaženější zemí koronavirovou nákazou. Mají víc než 764 tisíc pozitivně testovaných a přes 40 tisíc obětí. I přes rozsah koronakrize v USA se tam ale proti opatřením úřadů protestuje.

Článek

„Zachraňte náš stát“, „Covid-19 je socialismus ve zkušebním provozu“ nebo „Lepší mrtvý než rudý“. Taková hesla hlásaly transparenty na protestu proti koronavirovým opatřením v Indianě. Za posledních několik dní se podobné demonstrace vyrojily napříč Spojenými státy. Jen v neděli se protestovalo v Arizoně, Coloradu, Montaně a Washingtonu.

Třeba ve státě Washington na severozápadě země se podle policie sešlo asi dva a půl tisíce lidí v hlavním městě Olympia. Plno z nich podle britské BBC ignorovalo jak apel organizátorů na nošení roušek, tak i nařízené rozestupy. Protestující od washingtonského guvernéra, demokrata Jaye Insleeho, požadovali, aby zmírnil koronavirová opatření, která podle nich omezují ekonomiku.

Protest v Denveru v Coloradu, kterého se zúčastnilo několik stovek lidí, byl zaměřený na karanténní opatření. V denverských ulicích ale došlo ke střetu dvou světů – zatímco protestující vyjeli do ulic v autech s vlajkami, cestu jim zkřížili zdravotníci navlečení do pracovních oděvů i roušek.

Trump demonstrace podporuje

Americký prezident Donald Trump protesty podpořil. Mimo jiné tím, že na svůj Twitter napsal v pátek kapitálkami „Osvoboďte Minnesotu“, načež k témuž vyzval i v případě Michiganu a Virginie. Jde mimochodem o státy s demokratickými guvernéry. K výzvě pro Virginii ještě dopsal, aby lidé zachránili „svůj skvělý“ druhý dodatek americké ústavy, který je prý „obklíčen“. Dodatek Američanům zaručuje právo na držení i nošení zbraní.

Páteční Trumpova trojitá výzva vyústila v twitterovou přestřelku. „Prezidentovo prohlášení z dnešního rána podporuje ilegální a nebezpečné činy. Miliony lidé vystavuje riziku nakažení covid-19. Jeho neochvějné chvástání a vyzývání lidi k ‚osvobozování‘ států by také mohlo vést k násilí. Toho jsme už byli svědky,“ napsal na sociální síť washingtonský guvernér Jay Inslee. „Pokud to lidé takhle cítí, mají povoleno protestovat,“ řekl pak v neděli Trump. „Někteří guvernéři zašli příliš daleko, některé věci, ke kterým došlo, možná nebyly tak vhodné,“ dodal.

Protesty, které se v různých koutech Spojených států udály, nesly kromě očividného nesouhlasu s koronavirovými opatřeními několik dalších společných znaků. Kromě toho, že se na nich sešli příznivci Trumpa s různými odkazy na jeho heslo „Make America Great Again“, tam také přišli lidé právě se zbraněmi nebo vlajkami Konfederace, tedy dřívějšího amerického Jihu. Ta pro mnohé symbolizuje rasovou nenávist – odkazuje na otrokářské jižanské státy z dob americké občanské války v 60. letech devatenáctého století.

Za protesty stojí příznivci zbraní

Americký list The Washington Post se zaměřil na to, kdo vlastně tyto protesty pořádá. Ačkoliv se podle novin zdá, že protesty vznikají skoro samovolně a přirozeně, za některými z těch největších stojí krajně pravicová trojice bratrů Dorrových. Ti ovládají facebookové skupiny, které protikaranténní protesty vyvolávají.

Takové skupiny, které měly v neděli dohromady asi 200 tisíc členů a stále rostou, se podle Washington Postu zaměřily na Wisconsin, Ohio, Pensylvánii i New York. Sourozenci Dorrovi jsou známými figurami – zejména pak Ben Dorr, který působí jako ředitel kampaně skupiny „Minnesota Gun Rights“. Mnoho internetových seskupení, která jsou pro držení zbraní, řídí právě Ben, Christopher a Aaron Dorrovi.

Zajímavá jsou i jména na pomyslné listině dárců, kteří zafinancovali propagaci a organizaci protestů. Třeba v Michiganu organizovala jedny z tamních nejsilnějších demonstrací Michiganská konzervativcí koalice. Tu založil republikánský zákonodárce Matt Maddock a jeho žena Meshawn, která se angažuje v Trumpově kampani a působí na vysoké pozici i v organizaci Women for Trump (‚Ženy stojí za Trumpem‘). Spolu s nimi protesty propagovala (a za reklamu na Facebooku utratila stovky dolarů) i organizace Michiganský fond svobody a její lídr Greg McNeilly, který je blízký Trumpově ministryni školství Betsy DeVosové a její rodině.

Dějištěm veškeré organizace i propagace je platforma Facebook, jehož současný přístup je zastavit šíření nebezpečných nepravd v době pandemie. Firma sice od propuknutí nákazy dezinformace a podobný obsah poměrně přísně reguluje, v případě protestů si ale dala pauzu. Na rozdíl od některých guvernérů, kteří myšlenku demonstrací za jednu z nebezpečných nepravd, které by mohly ublížit jak protestujícím i těm, kteří se opatřeními řídí, považují.

„Nemyslím si, že je užitečné podporovat demonstrace a povzbuzovat lidi, aby šli proti prezidentovým vlastním opatřením,“ uvedl podle Washington Postu marylandský guvernér, republikán Larry Hogan. „Prostě to nedává smysl,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované