Hlavní obsah

Protesty proti korupci stály život 149 Iráčanů, podle vládní komise nese vinu policie

Foto: Twitter.com/MelissaPederse

Mluvčí podle Reuters ujišťoval, že vládní síly během protestů přímo do demonstrantů nestřílejí.

Reklama

Vyšetřovací komise irácké vlády ve středu oznámila, že vinu za smrt 149 lidí při nedávných protivládních demonstracích nesou bezpečnostní složky. Podle vyšetřovatelů velitelé ztratili nad svými podřízenými kontrolu a proti demonstrantům byla použita nepřiměřená síla. Podle oficiální zprávy je mezi mrtvými 149 civilistů a osm policistů.

Článek

Protesty proti korupci, nezaměstnanosti a špatně fungujícím službám začaly 1. října v několika iráckých městech a trvaly týden. Bezpečnostní složky proti účastníkům použily i ostré náboje.

„Komise dospěla k závěru, že velitelé ztratili kontrolu nad podřízenými, což vyvolalo zmatek," stojí ve zprávě vyšetřovatelů. Našli důkazy, že odstřelovači byli uvnitř budov a odtud stříleli na demonstranty.

Foto: Twitter.com/PlayTheManPod

Bezpečností síly do lidí střílely ostrými náboji a nasadily slzný plyn.

Zpráva doporučuje odvolat velitele, který měl na starosti zásah v Bagdádu, a několik desítek vysokých bezpečnostních činitelů. Podle vyšetřovatelů bylo 70 procent obětí zasaženo ostrou palbou do hlavy nebo do trupu.

Doporučení plynoucí z oficiální zprávy musí být schválena iráckým premiérem Ádilem Abdalem Mahdím, než budou postoupena státním zástupcům k případným soudním procesům. Zpráva neobviňuje předsedu vlády ani další vysoké představitele země, nebyl podle ní vydán žádný příkaz ke střelbě.

Přes 6 000 zraněných

Nepokoje v Iráku si podle údajů iráckého ministerstva vnitra během prvního říjnového týdne vyžádaly nejméně 149 mrtvých. Mezi zabitými je podle mluvčího i osm příslušníků pořádkových sil.

Zranění utrpělo více 6 130 demonstrantů a více než 1 200 členů pořádkových sil. Demonstranti podle mluvčího vypálili 51 veřejných budov a osm ústředí politických stran. Drtivá většina obětí pochází z řad demonstrantů. Protesty proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům se odehrály v Bagdádu a v několika regionech na jihu země, obývaných převážně šíity.

Mahdí: Požadavky jsou oprávněné

Premiér Ádil Abdal Mahdí označil požadavky demonstrantů za oprávněné. Demonstrace ale neustaly. Současné protesty jsou nejsilnější od začátku vlády Mahdího, který do premiérské funkce nastoupil před necelým rokem.

Infrastruktura v zemi je po desetiletích ozbrojených konfliktů v troskách. V současnosti zažívá Irák vzácné období míru, podle mnoha občanů jej však vláda dostatečně nevyužívá k obnově země.

Mahdího vláda v odpovědi na nepokoje přijala plán čítající 17 bodů, včetně dotovaného bydlení pro chudé, podpory v nezaměstnanosti, stipendií, vzdělávacích programů a mikropůjček pro nezaměstnanou mládež. Odškodněny by také měly být pozůstalí po obětech nepokojů, a to obdobně jako pozůstalí po zabitých příslušnících bezpečnostních sil. Podle vlády by také mělo být postaveno 100 000 bytů.

Reklama

Doporučované