Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu, Milion chvilek v regionech a Most chystá kontejnerové domy

Polední zprávy 12. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:45 Protesty v Hongkongu

Tisíce lidí ve středu ráno místního času vyšly v Hongkongu do ulic. Při dalších protestech proti kontroverznímu zákonu o vydávání podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny demonstranti zablokovali budovu parlamentu. Téma také podrobněji probereme se sinologem Filipem Jiroušem.

06:50 Milion chvilek pro demokracii v regionech

Tisíce lidí v úterý znovu demonstrovaly na různých místech Česka za nezávislou justici a proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Na řadě míst byla účast větší než před dvěma týdny. V centru Brna se sešlo šest tisíc lidí, dva tisíce lidí protestovaly v Plzni, stovky demonstrantů dorazily na českobudějovické, pardubické, olomoucké nebo královéhradecké náměstí.

11:10 Andrej Babiš v Brně

I v Brně se včera demonstrovalo, na zatím největším protestním shromáždění se sešlo skoro 7000 lidí. Do města dnes přijíždí Andrej Babiš. Jeho program sleduje Tomáš Svoboda.

12:50 Obyvatel ČR přibývá. Opět pouze díky cizincům

13:20 Most chystá kontejnerové domy

Mostecká radnice plánuje postavit na sídlišti Chanov nové bydlení pro Romy. Jde o takzvané „čunkodomy”. Plán se ale nezamlouvá místním Romům ani Pirátské straně a Zeleným v Mostě. Ti naopak chtějí spustit nový projekt k začleňování a emancipaci Romů. To je téma pro naši redaktorku Šárku Kabátovou, která včera na sídlišti natáčela.

16:15 Guardian: Rusko posiluje svou pozici v Africe

Britský deník The Guardian získal dokumenty, ze kterých vyplývá, že se Rusko snaží posílit svou geopolitickou pozici v Africe. Činí tak za pomoci strategického plánu, který obsahuje šíření fake news, ovládání místních médií i tlaky na místní politiky a armády.

17:06 Investigativní reportér Golunov propuštěn

Případ neprávem zadrženého ruského novináře Ivana Golunova se včera uzavřel – investigativní novinář byl po pěti dnech od zadržení propuštěn z domácího vězení. Jde tak o jednu z nejrychleji vyřešených kauz, upozornila redakce nezávislého zpravodajského serveru Meduza. Právě pro něj Golunov poslední tři roky pracuje. Vývoj celého případu sledovala naše zahraniční redaktorka Eliška Kolomazníková.

21:21 První případ eboly mimo Kongo

Ugandská vláda potvrdila první případ výskytu eboly mimo Kongo. Tam lékaři doposud ohlásili na 2000 potvrzených nebo pravděpodobných případů nákazy.

22:15 Na Indii se žene cyklon

Tropický cyklon Vayu, který se žene na severozápadní Indii, může ohrozit až šest milionů lidí. Pevninu podle meteorologů zasáhne během 24 hodin.

23:23 Sport

25:10 Počasí

Reklama

Doporučované